Frozen
Bekijk (als je durft) deze ijzingwekkende survival-horrorfilm tijdens Halloween op een heel toepasselijke locatie!
31 oktober 2024 - 19:00
Kabelbaan Valkenburg
De feestelijke opening van het 14e Dutch Mountain Film Festival draait dit jaar om één van de eerste bergfilms ooit gemaakt: Im Kampf mit dem Berge uit 1921. Deze indrukwekkende stomme film van Arnold Fanck wordt ingeleid door zijn kleinzoon Matthias Fanck en muzikaal begeleid door muzikant Kevin Toma. Wat een geweldige start van ons festival!
Bergfilmpionier Arnold Fanck filmde meer dan honderd jaar geleden op ruim 4.000 meter hoogte in het Matterhorn-Monte-Rosa-gebied. Het woeste dwarrelen van een sneeuwstorm legde hij net zo indrukwekkend vast als een verstilde graat. Fanck plaatst de overweldigende kracht van de natuur tegenover het zwoegen van de nietige bergbeklimmers Hannes Schneider en Ilse Rohde. Zij banen zich een weg door de sneeuw en over gletsjerspleten naar de top van de Liskamm. Bij zonsondergang zetten zij de afdaling weer in. Met alleen het licht van de maan proberen zij op tijd bij de Monte-Rosa-hut te komen voordat het weer omslaat.
Liefhebbers noemen de film ook wel een alpensymfonie. Die kwaliteit wordt onderstreept door de nieuwe muziek die componist en (Volkskrant)filmcriticus Kevin Toma in opdracht van het DMFF voor de film schreef en die hij live zal vertolken tijdens de vertoning. Toma’s soundtrack geeft het landschap zelf de hoofdrol. ‘Ik probeer de bergen, ravijnen en gletsjers als het ware nog meer op de voorgrond te plaatsen, ze een onherbergzame, mystieke schoonheid te geven die hun rol als filmdecor ontstijgt’, aldus Toma. ‘Dit landschap overleeft iedereen en alles; misschien is dat het besef dat ik met mijn ambient-achtige soundscapes aan het oppervlak wil brengen.’
Kevin Toma (Sittard, 1974) studeerde Filmwetenschappen in Nijmegen. Hij is filmdocent en filmcriticus voor onder andere de Volkskrant. Daarnaast maakt hij eigentijdse muziek voor zwijgende films. In die hoedanigheid trad hij onder meer op tijdens het International Film Festival Rotterdam, Film Fest Gent, muziekfestival Lowlands en ook op eerdere edities van het Dutch Mountain Film Festival.
Matthias Fanck (Berlijn, 1951) houdt zich al lange tijd bezig met de cinematografische nalatenschap van zijn grootvader: hij heeft er talrijke retrospectieven en documentaires over geïnitieerd en begeleid, boeken geschreven, tentoonstellingen ontworpen en mede vormgegeven en dvd-uitgaven van zijn films gerealiseerd. We zijn ontzettend trots en blij dat hij zijn kennis over deze film met ons komt delen!
De filmvertoning is mede mogelijk gemaakt door de Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung in Wiesbaden, die de film heeft laten restaureren. Omdat het origineel van de film verloren was gegaan, is hij met archiefmateriaal uit Wenen, Berlijn en Moskou opnieuw samengesteld. Op basis van aanwijzingen in de partituur van de originele filmmuziek van Paul Hindemith is de juiste volgorde van de scènes en tussentitels bepaald.