Il Monte delle Formiche

Jaar: 2017

Regisseur: Riccardo Palladino

Duur: 63'

Taal: Italiaans

Ondertiteling: Engels

4 november 2018 - 14:00

Bij de Monte delle Formiche komen al eeuwenlang, elk jaar rond 8 september, grote zwermen gevleugelde mieren paren. De mannetjes sterven na de paringsvlucht en de vrouwtjes starten nieuw leven. In deze documentaire over leven en dood wordt een uniek natuurfenomeen een spiegel om naar onszelf te kijken.

Al eeuwenlang vliegen er elk jaar, elke zomer, op 8 september, zwermen gevleugelde mieren naar de ‘Monte delle Formiche’ in Italië. De mieren paren tijdens hun vlucht. De bevruchte vrouwtjes vliegen weg om nieuwe mierenkolonies te beginnen, terwijl de mannetjes na de paringsvlucht dood neervallen. Dit alles gebeurt aan de voet van een berg waar een heiligdom is opgericht ter ere van ‘Santa Maria Formicarum’, ‘Onze Lieve Vrouw van de Mieren’. Elk jaar wonen toeristen, nieuwsgierigen en gelovigen deze unieke gebeurtenis en het feest eromheen bij. Zij zijn getuigen van een van de mysteries van het leven.

Het mysterie van leven en dood en van onsterfelijkheid is precies waar het de regisseur, filmmaker en filmdocent Riccardo Palladino om gaat. Het unieke mierenfenomeen grijpt hij aan om in een mix van experiment en traditie, nader in te gaan op leven en dood. Hij refereert daarbij aan schrijvers als de Nobelprijswinnende dichter Maurice Maeterlinck en entomoloog Carlo Emery die schreven over de relatie tussen mens en mier. De collectieve dood van miljoenen mieren op één dag en één plek heeft een bijbelse kant. Maar het fenomeen kan ook ons bewust maken van onze miljoenen medemensen met wie we dezelfde geschiedenis en bestaan delen.

Vertoning:
  • Zondag 4 november 14.00 uur, Filmhuis de Spiegel Heerlen

Op deze middag wordt tevens de film The last Honey Hunter vertoond.

Het eerder aangekondigde jazz-optreden van de Honey Hunters kan tot onze spijt niet doorgaan.

 

koop ticket

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu