Holy Tour

Jaar: 2018

Regisseur: Valery Rosier, Meril Fortunat-Rossi

Duur: 1 h 10'

Taal: Frans

Ondertiteling: Engels

2 november 2019 - 19:00

Tien dagen voor de Tour de France over de Col d’Izoard voert, nestelen de eerste supporters zich met hun camper in de berm van de klim. Terwijl ze heel langzaam toeleven naar het moment dat hun helden voorbij flitsen, gaat het gewone leven gewoon door.

Het regisseursduo Rosier en Fortunat-Rossi volgt de bewoners van vier campers ‘links van de weg op vier kilometer van de top’, zoals ze naar de thuisblijvers doorbellen, opdat die weten waar en wanneer ze tijdens de live-uitzending moeten opletten. Ze doen kaartspelletjes, zingen, eten en drinken samen en vertellen elkaar hun levensverhalen. Vrij ontluisterend zijn de man-vrouwverhoudingen in de camper. Hij: ‘Het is al twaalf uur’, zij: ‘Okee, ik ga koken’, hij: ‘Goed, dan ga ik L’Equipe lezen’. Dat zal thuis niet veel anders zijn.

Holy Tour (La Grande Messe) gaat weliswaar over ‘s werelds grootste wielercircus, maar er komt nauwelijks een profwielrenner in beeld. Dat is helemaal niet erg. Met gevoel voor detail en humor toont deze prachtige documentaire de beleving van de Tour door het gewone wielervolk, een beleving die grenst aan religie. Noem het de antropologie of sociologie van de Tour de France. De koersdag zelf is een anticlimax, als de camperhelden hun eerste rang plots moeten delen met duizenden anderen die de Izoard zijn beklommen. Alle frutsels uit de reclamekaravaan bieden soelaas.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu