Höhenrausch

Jaar: 2022

Regisseur: David Pichler

Duur: 73'

Taal: Duits en Zwitserduits

Ondertiteling: Engels

2 november 2022 - 20:15

Bestel tickets

De laatste stand van de medische wetenschap tegenover miljoenen jaren oude bergen, die tegenstelling staat centraal in deze boeiende documentaire van David Pichler. Hij is een van de oprichters van Berckwerk, een platform waar onderzoek naar bergen, media en communicatie samenkomen. In Höhenrausch volgt hij een groep klimmers die zich in de hoogste hut in de Alpen, de Capanna Regina Margherita op 4554 meter, onderwerpen aan een wetenschappelijk onderzoek naar hoogteziekte.

Dat betekent happen naar adem, aan de zuurstof en tegelijkertijd aan de meetapparatuur, want een team van hoogleraren van verschillende universiteiten probeert antwoord te geven op alle vragen die hoogteziekte nog steeds oproept. Ondertussen leren we – voor zover we dat nog niet wisten – over zuurstof, rode bloedcellen, long- en hersenoedeem, maar ook de gevaren, behandeling en preventie van hoogteziekte.

Dat gebeurt tegen de achtergrond van een spectaculair berglandschap met de Monte Rosa als centrale massief, in de vorm van interviews en fraai gestileerd camerawerk. Interessant voor iedere bergliefhebber, zeker voor degene die ooit te snel is gestegen of van plan is dat alsnog te gaan doen.