Het Bergdorpje

Jaar: 2017

Regisseur: Roel Willems

Duur: 70 minuten

Taal: Nederlands

Bekijk hier nu zelf deze film!

 

Dorpen vergrijzen, ontgroenen en functies verdwijnen. De leefbaarheid en de saamhorigheid staan onder druk.  Jongeren vertrekken naar de stad. Problemen die Het Bergdorpje uiteraard kent, maar daar wonderwel mee omgaat.

Vijlen is het enige Nederlandse ‘bergdorpje’.

Als je de snelweg verlaat naar Vijlen rijdt, beleef je het begin van de bergen. Het langgerekte heuvellandschap golft aan de horizon als je Vijlen nadert, het hoogstgelegen dorp van ons land. Hier begint het landschap te plooien en gaat het alsmaar bergop naar het hoogste punt van België (694 m) en de top van de Eifel (747 m).

In het kerkdorp zijn veel functies behouden gebleven. Er is een buurtwinkel, een bakker, een kapper, een streekproducten winkel, zelfs een galerie. Aanjager van de lokale economie is de plaatselijke horeca. Zij werken samen en zorgen er voor dat mensen aan het werk blijven, en dan vooral jonge mensen. Maar deze groei kent een duidelijke keerzijde: oorspronkelijke bewoners keren zich tegen de toegenomen drukte in het dorp. Oude tradities en de gekoesterde saamhorigheid dreigen te verdwijnen, zo vrezen zij.

“Het Bergdorpje” beleefde tijdens DMFF 2017 de wereldpremiere. Nu laten we de film nog een keer zien als opmaat voor een druk jaar in het bergdorpje Vijlen. Plaatselijke ondernemers en de voetbalclub bereiden zich voor op een nieuwe editie van de Bergdorf-EM, het EK voetbal voor Bergdorpjes, dat in 2024 in het Italiaanse bergdorp Macugnaga aan de voet van de Matterhorn wordt gehouden. De Bergdorf-EM is tevens een van de thema’s in de documentaire, waarin onder andere te zien is hoe ondernemers er van alles aan doen om het dorp op de toeristische kaart te zetten.

Festivaldirecteur Toon Hezemans over Het Bergdorpje: “Hier beginnen de bergen! We leven in een tijd waarin we enerzijds steeds verder van de natuur en de tradities van de kleine gemeenschap zijn komen te staan, maar aan de andere kant daarnaar terugverlangen en het willen koesteren. In relatief afgelegen, moeilijker bereikbare plaatsen overleeft de traditie en gemeenschapszin langer – wat maar weer bewijst dat Vijlen ook echt als een bergdorpje gezien kan worden.”

Regie, scenario en montage: Roel Willems
Productie en redactie: Viktor Terpstra

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu