Het Bergdorpje

Jaar: 2017

Regisseur: Roel Willems

Duur: 70 minuten

Taal: Nederlands

Bekijk hier nu zelf deze film!

 

Dorpen vergrijzen, ontgroenen en functies verdwijnen. De leefbaarheid en de saamhorigheid staan onder druk.  Jongeren vertrekken naar de stad. Problemen die Het Bergdorpje uiteraard kent, maar daar wonderwel mee omgaat.

Vijlen is het enige Nederlandse ‘bergdorpje’.

Als je de snelweg verlaat naar Vijlen rijdt, beleef je het begin van de bergen. Het langgerekte heuvellandschap golft aan de horizon als je Vijlen nadert, het hoogstgelegen dorp van ons land. Hier begint het landschap te plooien en gaat het alsmaar bergop naar het hoogste punt van België (694 m) en de top van de Eifel (747 m).

In het kerkdorp zijn veel functies behouden gebleven. Er is een buurtwinkel, een bakker, een kapper, een streekproducten winkel, zelfs een galerie. Aanjager van de lokale economie is de plaatselijke horeca. Zij werken samen en zorgen er voor dat mensen aan het werk blijven, en dan vooral jonge mensen. Maar deze groei kent een duidelijke keerzijde: oorspronkelijke bewoners keren zich tegen de toegenomen drukte in het dorp. Oude tradities en de gekoesterde saamhorigheid dreigen te verdwijnen, zo vrezen zij.

“Het Bergdorpje” beleefde tijdens DMFF 2017 de wereldprémiere. Festivaldirecteur Toon Hezemans hierover: “Hier beginnen de bergen! We leven in een tijd waarin we enerzijds steeds verder van de natuur en de tradities van de kleine gemeenschap komen te staan, maar van de andere kant daar naar terug verlangen en willen koesteren. Dat in relatief afgelegen, moeilijker bereikbare plaatsen, de traditie en gemeenschapszin langer overleefd en dat zo gezien Vijlen ook echt als een bergdorpje gezien kan worden.”

Regie, scenario en montage Roel Willems
Productie en redactie Viktor Terpstra

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu