Freedom under load

Jaar: 2016

Regisseur: Pavol Barabáš

Duur: 58 minuten

Taal: Slovaaks

Ondertiteling: Engels

‘Het belangrijkste van de bergen is de vrijheid.’ Dit geldt ook voor de mannen die dagelijks de berghutten in de Hoge Tatra bevoorraden. Deze documentaire laat zien waarom zij voor dit leven hebben gekozen en voorlopig niet zullen stoppen. Een film over de last die we allemaal dragen en vooral over de manier waarop we met de aarde zouden moeten om gaan.

‘Het belangrijkste van de bergen is de vrijheid’, vertelt een hoofdrolspeler in deze indringende documentaire. Hij is een van de dragers in de Hoge Tatra in Slowakije. Met honderden kilo’s op hun rug doorstaan zij sneeuwstormen en diepe sneeuw. Hun ambacht is niet alleen een baan, maar ook een weg naar rust. ‘Freedom under Load’ volgt de oudste generatie dragers. Elke dag brengen zij nieuwe voorraden naar de berghutten. De documentaire laat zien waarom zij voor dit leven hebben gekozen en waarom zij zullen doorgaan tot het niet meer kan. ‘We zijn verdoemd tot continue beweging. Als we stoppen, gaan we kapot.’

Regisseur Pavol Barabáš is de maker van een serie berg- en avonturenfilms over mensen die (over)leven onder extreme omstandigheden. Hij vertelt verhalen van helden die hun grenzen verleggen, en dat op de meest ontoegankelijke plekken. Zijn films laten zien hoe de mens met de aarde zou moeten omgaan. Zijn hoofdrolspelers stralen liefde en respect uit voor de natuur, en hebben enorme mentale kracht en moreel bewustzijn.

Pavol heeft met zijn films meer dan 300 prijzen gewonnen, o.a. de DMFF Parkstad Limburg Award 2015 voor ‘Live for Passion’. Ook deze documentaire heeft sinds de première in augustus 2016 diverse prijzen gewonnen, waaronder de Grand Prix van het filmfestival in Zakopane (Polen).

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu