Fedchenko, the forgotten glacier

Jaar: 2022

Regisseur: Christophe Raylat

Duur: 48'

Taal: Frans, Engels, Russisch

Ondertiteling: Engels

5 november 2022 - 21:30

De Fedchenko-gletsjer in het Pamir-gebergte in Tadzjikistan is met 77 km de langste gletsjer buiten de poolgebieden. Hij vormt de grens tussen de stroomgebieden in Centraal-Azië. Twee Franse avonturiers zijn nieuwsgierig naar deze enorme gletsjer waar zoveel mensen van afhankelijk zijn voor water, maar die zo weinig bekend is.

Cédric Gras en Matthieu Tordeur volgen de weg van het water terug naar de bron. Zij beginnen hun expeditie tussen de verroeste schepen in de woestijn van het bijna verdampte Aralmeer. Dit maakt meteen duidelijk hoe belangrijk de gletsjers zijn voor het leven in dit deel van Azië. Het maakt ook pijnlijk zichtbaar wat de gevolgen zijn van de politieke keuze om in deze droge woestijnvlaktes dorstige gewassen te telen.

Met een Tadzjiekse gids en dragers volgen de Fransen in de voetsporen van het Russisch-Duitse expeditieteam dat het Pamir-gebergte in 1928 in kaart bracht. Anatoli Sharipov is de enige gids die de route naar de Fedchenko-gletsjer kent. Hij navigeert het team over hoge bergpassen, steile afdalingen en snelstromende gletsjerrivieren. Na een dagenlange tocht bereiken ze de onvoorstelbaar grote gletsjer tussen de besneeuwde bergtoppen.

Gras en Tordeur zijn ontdekkingsreiziger en gids tegelijk als zij onderweg vertellen over de achtergronden van dit gebied. Regisseur-cameraman Christophe Raylat gebruikt daarnaast oude expeditiebeelden en interviews met de Tadzjiekse dragers om zijn boodschap over de invloed van de mens op klimaatverandering over te brengen.

Lees ook de recensie van deze film en ons festival door Paul Rübsaam van InDeBioscoop.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu