Everest: by those who were there

Jaar: 2023

Regisseur: Dominic Bush en John Porter

Duur: 35'

Taal: Engels

5 november 2023 - 12:00

De regisseurs Dominic Bush en John Porter volgen in deze documentaire een verre achternicht van Andrew ‘Sandy’ Irvine, die met George Mallory honderd jaar geleden de eerste serieuze Everest-expedities ondernam.

Irvine’s achternicht interviewt gelouterde Everest-klimmers en vult de gesprekken aan met zeldzaam historische filmbeelden, foto’s en geschreven documenten. Everest: by those who were there schetst zo een fraai tijdsbeeld dat duidelijk maakt voor welke uitdagingen het Britse team en hun sherpa’s werden gesteld. Tibet was in die tijd gesloten voor buitenlanders. En eenmaal op de berg was er geen noordelijke of zuidelijke route of Hillary-step. We krijgen een inkijk in het klimmateriaal waarmee ze hun pionierstocht uitvoerden en de keuzes die ze maakten.

De verleiding is groot om de twee als helden te zien, om ze te romantiseren. Maar waren hun drijfveren niet gewoon dezelfde als van de talloze klimmers na hen? Feit is dat ze nooit zijn teruggevonden en dat de vraag of ze de top hebben bereikt nog steeds niet onomstotelijk is beantwoord, wat alleen maar aan de mythevorming en de romantisering van de twee heeft bijgedragen.

Een Tibetaanse lama had de Britten nog zo gewaarschuwd om de demonen van de berg niet te verstoren, vertelt Summers. Ook daarvan krijgen we prachtige oude beelden te zien.

De laatste ontdekkingsreiziger: Maarten Faas over zijn biografie van dr. Philips Christiaan Visser
Na afloop van deze film vertelt Maarten Faas in het kader van ons literatuurprogramma Bergen&Boeken over Philips Visser, Nederlands laatste ontdekkingsreiziger en bekendste bergsporter vóór de Tweede Wereldoorlog. Visser volgde, samen met zijn vrouw Jenny, zijn passie, verkocht het familiebedrijf en leidde vier succesvolle expedities naar de Karakoram. Maarten Faas schreef de biografie van Visser en zal vertellen over het leven van de ontdekkingsreiziger. Daarnaast worden archiefbeelden van Vissers expedities vertoond. De biografie is als primeur exclusief voor bezoekers van het DMFF verkrijgbaar.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu