Everest: by those who were there

Jaar: 2023

Regisseur: Dominic Bush en John Porter

Duur: 35'

Taal: Engels

5 november 2023 - 12:00

De regisseurs Dominic Bush en John Porter volgen in deze documentaire een verre achternicht van Andrew ‘Sandy’ Irvine, die met George Mallory honderd jaar geleden de eerste serieuze Everest-expedities ondernam.

Irvine’s achternicht interviewt gelouterde Everest-klimmers en vult de gesprekken aan met zeldzaam historische filmbeelden, foto’s en geschreven documenten. Everest: by those who were there schetst zo een fraai tijdsbeeld dat duidelijk maakt voor welke uitdagingen het Britse team en hun sherpa’s werden gesteld. Tibet was in die tijd gesloten voor buitenlanders. En eenmaal op de berg was er geen noordelijke of zuidelijke route of Hillary-step. We krijgen een inkijk in het klimmateriaal waarmee ze hun pionierstocht uitvoerden en de keuzes die ze maakten.

De verleiding is groot om de twee als helden te zien, om ze te romantiseren. Maar waren hun drijfveren niet gewoon dezelfde als van de talloze klimmers na hen? Feit is dat ze nooit zijn teruggevonden en dat de vraag of ze de top hebben bereikt nog steeds niet onomstotelijk is beantwoord, wat alleen maar aan de mythevorming en de romantisering van de twee heeft bijgedragen.

Een Tibetaanse lama had de Britten nog zo gewaarschuwd om de demonen van de berg niet te verstoren, vertelt Summers. Ook daarvan krijgen we prachtige oude beelden te zien.

Sunday Afternoon programma

Deze film maakt deel uit van het Sunday Afternoon programma:

12:00 – 14:00 uur

Film: Everest: by those who were there
Voordracht: Maarten Faas over Philips Visser

14:00 – 16:00 uur

Film: Moving Mountains
Film: Inussuk
Film: The Iron Digger

Bestel “Sunday Afternoon” tickets

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu