De vergeten held – Sjef van Dongen

Jaar: 2014

Regisseur: Frans Mouws

Duur: 70 minuten

Taal: Nederlands, Engels

Ondertiteling: Nederlands

Filmmaker Frans Mouws wil met zijn documentaire de vergeten Nederlandse poolheld Sjef van Dongen uit de vergetelheid halen. Sjef van Dongen raakte in 1928 betrokken bij de internationale reddingsactie voor de poolexpeditie van de Italiaanse generaal Nobile die met zijn zeppelin was neergestort op het arctische ijs.

De Nederlandse poolheld Sjef van Dongen (1906-1973) is de afgelopen decennia in de vergetelheid geraakt. Deze documentaire die is gebaseerd op het familiearchief en locatiebezoeken brengt daar verandering in. De 17-jarige Sjef, die op school niet goed mee kon komen, krijgt in 1923 via zijn vader een kantoorbaantje bij de Nederlandse Spitsbergen Compagnie. Dit bedrijf exploiteerde steenkoolmijnen op Spitsbergen. In 1928 raakt Sjef betrokken bij de internationale reddingsactie voor de Italiaanse poolexpeditie onder leiding van generaal Nobile. Op de terugtocht van de Noordpool was de zeppelin van Nobile neergestort op het arctische ijs. Zijn reddingspoging met een hondenslee maakte van Sjef een held. In de Tweede Wereldoorlog zat hij in het verzet en na de oorlog was hij achtereenvolgens actief in de lokale, provinciale en landelijke politiek.

Filmmaker Frans Mouws reisde in navolging van Sjef naar Spitsbergen om erachter te komen hoe deze gewone jongen wereldnieuws werd. Voormalig ICT-manager Mouws is sinds 2010 fulltime met film bezig. Na een documentaire over Henk Schiffmacher maakte hij deze film over poolheld en politicus Sjef van Dongen. Sinds 2015 kan de film dankzij Engelstalige ondertiteling vertoond worden in alle landen die betrokken zijn geweest bij poolexpedities.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu