Dans op het ijs

Jaar: 1996

Regisseur: Marc Cornelissen, Jo Dautzenberg

Duur: 31 Minuten

Taal: Nederlands

De documentaire ‘Dans op het ijs’ (1996) over de eerste grote poolexpeditie van Marc Cornelissen is een eerlijk verslag van passie en ontberingen, en een barometer van de impact van klimaatverandering op de majestueuze witte ijswoestijn. De eerste schreden van een bevlogen poolvorser, die vorig jaar tragisch de dood vond in zijn geliefde maar onverbiddelijke ijswoestijn.

De Nederlandse poolreizigers Marc Cornelissen en zijn collega Philip de Roo verdwenen vorig jaar tijdens een onderzoeksexpeditie in het Canadese poolgebied. Het lichaam van Marc werd twee weken later gevonden; van Philip is nog geen spoor. De documentaire ‘Dans op het ijs’ (1996) van de eerste grote poolexpeditie van Marc Cornelissen is een eerlijk verslag van passie en ontberingen, en een barometer van de impact van klimaatverandering op de majestueuze witte ijswoestijn. De tegenslagen en de ervaringen opgedaan tijdens deze tocht kwamen goed van pas toen Marc zich een jaar later aansloot bij de Nederlandse Noordpool expeditie van 1997. Marc was een grondlegger van de moderne poolexpedities en schuwde het experiment niet. In de film ‘Dans op het ijs’ zien we dat hij zelfs mountainbikes probeert in te zetten en besluit hij de tocht solo voort te zetten als anderen moeten opgeven. Jo Dautzenberg en Roger van de Poel van Media Profile uit Landgraaf maakten van het materiaal dat werd geschoten op het ijs deze bijzondere productie. Marc bedacht met Jo en Roger allerlei trucs om de tocht in beeld te brengen. Camera op de slee monteren, dagboek in de lens en de belangrijkste opgave: de apparatuur draaiende houden bij extreme temperaturen.

Zaterdag 12 maart, om 15.00 uur in het Continium Theater, voorafgaand aan de vertoning van ‘Dans op het ijs’, vertelt Jo Dautzeberg over zijn kennismaking met een jonge, bevlogen poolreiziger, die nog veel prachtige foto’s en films zou gaan maken tot zijn tragische dood in 2015.

 

 

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu