Clean Mountains

Jaar: 2021

Regisseur: Geertjan Lassche

Duur: 18'

Taal: Nepalees

Ondertiteling: Engels

6 november 2022 - 16:00

Het toerisme in Nepal en andere Himalaya-gebieden voedt de Sherpa-bevolking, maar leidt er ook toe dat afval in kwetsbare gebieden in het hooggebergte terechtkomt en maar al te vaak wordt achtergelaten. De door Corona veroorzaakte onderbreking van het toerisme wordt door een Sherpa-familie en een dorpsgemeenschap gebruikt om schoon schip te maken. Jangmu Sherpa en haar zuster zijn niet bang om met hun broer de Mount Everest te beklimmen om afval te verzamelen.

 

Deze film vertelt het verhaal van de impact van het gebrek aan toerisme als gevolg van de Coronapandemie op het leven van de mensen in Nepal vanuit het perspectief van een Sherpa-familie. Jangmu Sherpa, de zus van Mingma Sherpa, die onder andere beklimmingen van de Mount Everest organiseert en begeleidt, vertelt ons vanuit een iets andere invalshoek over het leven in de bergbeklimmers business.

“De goden zijn boos vanwege alle rotzooi die de toeristen achterlaten op Everest, daarom hebben ze ons het Corona virus gestuurd.” Wegens gebrek aan werk verhuist de familie van Kathmandu terug naar hun bergdorp en begint met het opruimen van het afval dat in de loop der jaren door toeristen en hun bevoorradingstroepen is achtergelaten. Zelfs wanneer de eerste beklimmingen van de Everest weer mogelijk zijn, maken de twee zusters gebruik van zo’n tocht om met hun broer de top te bereiken en afval van de berg naar beneden te brengen.

Regisseur Geertjan Lassche kennen we van zijn film Hemelbestormers (Killer Slope), die in 2015 onze DMFF Crossborder Award won.

Deze film wordt in één blok getoond samen met Adam Ondra: Pushing the Limits.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu