Cholitas

Jaar: 2019

Regisseur: Jaime Murciego Pablo Iraburu

Duur: 80 minuten

Taal: Spaans

Ondertiteling: Engels

7 november 2020 - 15:00

Tickets

Vijf Aymara vrouwen die niet eerder hun Boliviaanse huis en haard verlaten hebben gaan op expeditie naar de hoogste berg van Amerika: Aconcagua in Argentinië. De vijf leven een onopvallend leven, in dienst van hun echtgenoot, familie en klimexpedities. Maar ook zij dromen van de bergen. Op een dag trekken ze erop uit.

Dora, Cecilia, Liita, Lidia en Elena grijpen de kans als ze samen op expeditie kunnen. In hun eigen traditionele kleding – ‘Je kunt toch geen berg bezoeken in jeans?’ – en kleurige draagkleden gaan ze op weg. Vanuit Aconcagua Provincial Park klimmen ze van kamp naar kamp, steeds hoger. Ze geven een stem aan de vrouwen die normaal stil blijven en ontdekken onderweg hun eigen kracht.

De vrouwen staan nu bekend als de klimmende Cholitas. ‘Chola’ is een Spaans scheldwoord voor halfbloed, maar door hun avonturen is het een geuzennaam geworden. Ze hebben zelfs een eigen Wikipedia-pagina. [ https://en.wikipedia.org/wiki/Cholita_Climbers ]

Toen freelance filmmaker Jaime Murciego een artikel las over de klimmende Cholitas nam hij contact met hen op en ging naar Bolivia. Als hij hun verhaal hoort, wil hij het breder bekend maken. Murciego maakte in 2015 zijn eerste korte documentaire, ‘Boxgirls’, die werd geselecteerd voor tientallen festivals.

Op 5 november in Apollo Kino wordt deze film samen met 72 Hours en Extreme Respect in dezelfde voorstelling vertoond.
Op 7 november in het Royal Theater wordt deze film samen met The Great Milestone in dezelfde voorstelling vertoond.