Check your Risk

Jaar: 2017

Regisseur: Johannes Olszewski

Duur: 11'

Taal: Duits

1 november 2023 - 18:00

Lawines, aardverschuivingen, modderstromen en vallende rotsen – bergen zijn mooi, maar ook gevaarlijk. Het initiatief Check your Risk van de JDAV, de jeugdafdeling van de Duitse Alpenvereniging, houdt zich bezig met risicobeoordeling en inspireert mensen om bergervaringen zo veilig mogelijk te maken.

Deze korte film is speciaal geproduceerd voor de Check your Risk! campagne van de JDAV. Verpakt in de raamvertelling van een radioprogramma begeleidt regisseur Johannes Olszewski twee groepen jonge poederfans op een typische freeride-tocht.

Het verhaal van de twee jeugdgroepen illustreert het belang van goed risicomanagement in het terrein, hoe een goede voorbereiding eruitziet en op basis waarvan je je beslissingen moet nemen. De filmmakers willen laten zien dat een goeie planning heus niet het plezier van freeriden en het gevoel van vrijheid hoeft te beperken.

Aan de oorsprong van het Check Your Risk-project lag een lawineongeval op de Tegelberg in Ostallgäu: vier jongeren daalden tegelijkertijd af van een 40-gradenhelling met lawinewaarschuwingsniveau 4, zonder reddingsuitrusting, zonder een flauw idee. Een van de studenten kwam om het leven.

Het doel van het project is om dergelijke ongelukken te voorkomen: jonge freeriders moeten leren gevaren en risico’s buiten de piste in te schatten, daaruit de juiste conclusies te trekken en zo veiliger op weg te gaan. Voor het project komen Check Your Risk-trainers naar scholen of skikampen en werken ter plekke samen met de jongeren. De resultaten van het project zijn indrukwekkend: Gemiddeld worden elk seizoen meer dan 7.500 studenten met behulp van het Check Your Risk-project bewust gemaakt van de gevaren van lawines.

Deze film wordt in één blok vertoond met To the Hills & Back. Tussen de beide filmvertoningen is er een (Duitstalig) podiumgesprek over Risico’s in de bergen.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu