Bhagyale Bachekaharu – Nepal Earthquake: Heroes, Survivors and Miracles

Jaar: 2015

Regisseur: Ganesh Panday

Duur: 46 minuten

De grens tussen de geweldige natuur en natuurgeweld is soms onverwacht smal. Op 25 april 2015 wordt Nepal, het land van de Himalaya en Mount Everest, getroffen door een verwoestende aardbeving (7.8). In een aangrijpende documentaire toont Ganesh Panday het verhaal van zeven overlevenden en hun redders.

 

Op 25 april 2015 om 11.56 uur wordt Nepal getroffen door een verwoestende aardbeving (7.8). Het epicentrum ligt 144km. van hoofdstad Kathmandu. Het bergachtige gebied bemoeilijkt de reddingswerkzaamheden (en wederopbouw). De aardbeving doodt 9.000 mensen en veroorzaakt meer dan 20.000 gewonden. Honderdduizenden mensen zijn dak- en thuisloos.

De Nepalese journalist Ganesh Panday presenteerde drie maanden na de aardbeving deze documentaire over zeven mensen die aan de dood ontsnapten. Interviews met overlevenden en reddingswerkers worden afgewisseld met live-beelden van de gebeurtenissen. Te zien is onder meer hoe de antieke Dharahara-toren in elkaar stort, terwijl bezoekers van het uitzicht stonden te genieten. Wonder boven wonder overleeft Babita. Baby Sonis wordt na 22 uur teruggevonden in het puin. Rishi ligt vier dagen in een verwoest gebouw en Pemba wordt zelfs nog na vijf dagen gered.

‘Bhagyale Bachekaharu’ vertelt van de verschrikkingen en de littekens. Rond het epicentrum is geen enkel gezin meer compleet. Veel mensen zagen hun dromen verwoest worden. Velen zijn onzeker over de toekomst. Toch hebben veel mensen hoop op een beter leven. Ganesh wil de effecten van de aardbeving laten zien. Naast het verhaal over de overlevenden en redders vraagt hij aandacht voor de toekomst. Dichter Madhav Prasad Ghimire, die de aardbevingen van 1934 en 2015 overleefde, brengt dit onder woorden. ‘Naschokken zijn tekens van verandering.’

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu