Ario Dream

Jaar: 2017

Regisseur: Paul Diffley

Duur: 42'

Taal: Engels

3 november 2018 - 13:00

Al meer dan 50 jaar lang onderzoeken speleologen de diepe grotten van de Ario in de bergketen van de Picos de Europa in Noord-Spanje. ‘The Ario Dream’ volgt 2 expedities die proberen verschillende grottenstelsels met elkaar te verbinden. Dit vraagt gespecialiseerde duikers die diep durven gaan…

De prijswinnende Schotse filmmaker Paul Diffley brengt al zijn technische vaardigheden in de praktijk bij een expeditie naar de diepste grotten van Europa, in de Picos de Europa. Hiervoor moet het team eerst de berg langs de buitenkant beklimmen, zodat zij hem vervolgens van binnen kunnen afdalen. Dit vraagt een complexe logistiek, met ondergrondse kampen en passages waar redding geen optie meer is.

Al ruim 50 jaar wordt door speleologen gezocht naar een verbinding tussen eerder ontdekte grottenstelsels. Cruciaal in de expedities van 2016 en 2017 zijn de duikers, die het koude water en onbekende diepten in moeten. Twee eerdere pogingen zijn mislukt en de spanning is dan ook van de gezichten af te lezen.

Tijdens het Kendal Filmfestival hoorde Paul Diffley van het Ario Cave Project. Ooit gestart door speleologen van de Oxford Universiteit. Hij raakte enthousiast en wisselde tijdelijk de buitenkant van Schotse bergen voor het binnenste van het Spaanse gebergte. Op een natuurlijke manier weet hij de inzet en ervaring van de verschillende expeditieleden in beeld te brengen. Beelden van de afdaling worden afgewisseld met archiefbeelden uit de jaren ’70 en ’80. Naast zijn liefde voor de bergsportfilm is Diffley fervent bergsporter. Hij weet bergen steeds opnieuw op een unieke manier te portretteren.

Vertoning:
  • Summit Saturday 3 november, middagprogramma 13-17 uur, Royal Theater Heerlen

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu