A White Dream

Jaar: 2022

Regisseur: Mathieu le Lay

Duur: 52'

Taal: Frans

Ondertiteling: Engels

6 november 2022 - 14:00

Bestel tickets

Natuurfotograaf Jérémie Villet leeft voor de perfecte witte foto die hij in zijn hoofd heeft. Hij is ervan overtuigd dat hij die ook kan verwerkelijken. Zo reist hij naar de Yukon in het noordwesten van Canada om de bijna prehistorische en enorm schuwe berggeit in de sneeuw te kunnen fotograferen. Bittere kou, sneeuwstormen en ontoegankelijke bergen: niets weerhoudt hem.

Filmmaker en cameraman Mathieu Le Lay kent Villet al vele jaren. Hij is gefascineerd door de dromerige werkelijkheid van de jonge fotograaf. Met prachtige natuurbeelden neemt Le Lay ons mee in een extreme, wilde witte wereld. ‘Je moet goed kunnen observeren, je blik richten’, vertelt Villet aan het begin van de film. ‘Het is moeilijk om al je emoties in één ogenblik te concentreren. In de sneeuw lukt me dat.’ En hoe.

Le Lay is gespecialiseerd in films over de interactie tussen mens en natuur. Zijn achtergrond in natuurbeheer speelt hierbij vast een rol. Hij heeft al diverse filmprijzen gewonnen en ook Yukon, a white dream heeft sinds zijn première in februari 2022 al diverse keren prijzen voor beste film of beste camerawerk gewonnen. Hij is dan ook echt bijzonder mooi.