White Out

Door: DMFF ism. schrit_tmacher Festival

Wanneer: Dinsdag 31 oktober 2023 20.00 uur

Locatie: HUB.Theater Kerkrade

€ 25 (Jongeren & studenten € 12,50)

** Nederlandse première! **
We zijn supertrots dat het gelukt is om het dansgezelschap van Piergiorgio Milano (Be/It) naar Nederland te halen om ons festival te openen met hun spectaculaire, prachtige klim-dansvoorstelling White Out.

 

Waar bergbeklimmen een verbluffende ervaring wordt, een fusie tussen dans, theater en hedendaags circus. Piergiorgio Milano presteert het om in het theater de emoties weer te geven die horen bij de duizelingwekkende verticaliteit en immensiteit van het hooggebergte. Ski’s, karabiners en touwen worden ingezet om krachtige beelden te creëren.

White Out is een ironische en dramatische, amusante en aangrijpende reis, niet alleen naar het natuurlijke landschap dat op het toneel wordt opgeroepen, maar ook naar het menselijk innerlijk. De berg, dus, als spiegel van de mens.

Voorafgaand aan de dansvoorstelling vertonen we de Festival-openingsfilm en de korte animatiefilm The Legend of Goldhorn.

Na afloop kan je in de HUB.Bibliotheek de augmented reality expositie bewonderen van de originele tekeningen van The Legend of Goldhorn.

Voor bezoekers uit Aken rijdt een gratis bus naar HUB Kerkrade (en terug). Op de heenweg worden de busreizigers vergezeld door Poetry slammer Max Raths, die een inspirerende / alarmerende boodschap voor ze heeft.

Foto: Torsten Giesen
Van bergbeklimmen dans maken

Hoe geef je ritme aan iets dat geen ritme heeft? Alles is gebaseerd op ritme – woorden, actie. En bergbeklimmen is iets dat geen ritme heeft, omdat alles ultragespannen en ultratraag is. Het is alsof je naar een tijdsverloop kijkt. Milano studeerde lang op de lichamelijkheid die bij bergbeklimmen tot het uiterste wordt gedreven. Alle spanning, de stress, de krachten, de specifieke bewegingen en ritmische handelingen en de combinatie daarvan tijdens de beklimming van een berg. Vervolgens zette hij dat alles om in een fysieke taal, totdat de patronen eruit voortvloeiden die hij in de choreografie gebruikte.

 

Foto: Andrea Macchia
Verhalen vertellen

Choreograaf Milano is altijd gefascineerd geweest door de hoofdpersonen uit verhalen over bergbeklimmen omdat ze veel eigenschappen delen met gewone mensen, maar in een bergverhaal zijn ze sterker en meer uitgesproken. Ambitie, obsessie, moed, verlangen, vertrouwen en vriendschap zijn dingen die ieder mens in zijn leven doormaakt, maar door het bergbeklimmen worden deze elementen zichtbaarder en spectaculairder.

Dit is niet zomaar een dansshow – het grootste doel van White Out is om een soort bergfilm te zijn. Elke scène die we in de show zien, komt uit een boek. Elke beweging of actie is volledig gerelateerd aan iets dat echt heeft bestaan. Hier worden bergverhalen verteld!

Op het toneel werkt Milano met echo’s, herinneringen, sporen, texturen, kleuren en geluiden, alle elementen die de berg in ons oproepen zonder dat de berg er hoeft te zijn. Zo stellen wij ons ieder onze eigen berg voor, waarop we volledig deel uitmaken van het verhaal van White Out.

Een ervaring die je niet mag missen!

 

Foto: Torsten Giesen

Met dank aan onze partners:

De voorstelling White Out vindt plaats in samenwerking met schrit_tmacher Festival. Dit grensoverschrijdende dansfestival startte in 1995 in Aken en heeft inmiddels een vaste plaats ingenomen in de Euregio. schrit_tmacher just dance! biedt een opwindende mix aan internationale topgezelschappen en choreografen vanuit de hele wereld, aangevuld met o.a. exposities, talks, jeugdvoorstellingen, workshops en performances. Bekijk het programma op schrittmacherfestival.nl

De voorstelling kwam tot stand met financiële ondersteuning van Stadsregio Parkstad Limburg.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu