Overburden: On Extraction And The Shape Of Things To Come

Door: Greylight Projects

Wanneer: 8 november - 15 december, donderdag t/m zondag 13:00 - 17:00 uur

Locatie: Schaesbergerweg 58 Heerlen

Prijs: Entree gratis

“Pas toen we ons de wereld als dood voorstelden, konden we ons wijden aan het zo maken ervan”

– Ben Ehrenreich (vrij vertaald uit het Engels)

 

Extractie verwijst naar de gedwongen verwijdering van grondstoffen en levensvormen uit het oppervlak, de diepten en de biosfeer van de aarde. Een proces dat niet alleen op verwoestende wijze vorm heeft gegeven aan een onontkoombare klimaatcrisis, maar ook vormgeeft hoe we de wereld begrijpen.

 

Door extractie zowel als een materiële realiteit te benaderen als ook als een cultureel probleem, geeft de tentoonstelling Overburden aandacht aan de rol die kunst en verbeelding speelt bij het vormgeven van onze culturele definities van “natuur”, “vooruitgang” of “crisis”. En wat blijft daarbij buiten het kader, of is er moeilijk in te herkennen?

Het werk van kunstenaars Alaa Abu Asad, Rachel Bacon, Anastasia Kubrak, Harun Morrison en Miriam Sentler vertrekt vanuit verschillende lokaliteiten, waaronder Palestina, Tsjechië én Zuid-Limburg en bevraagt onze culturele verbeelding over natuur, in relatie tot koloniale geschiedenissen, arbeid en de ontwikkeling van kennis.

Overburden: On Extraction And The Shape Of Things To Come

Bezoek deze tentoonstelling, inclusief gratis rondleiding van 1 uur door een vrijwilliger van Greylight Projects.

Locatie:
  • Greylight Projects, Schaesbergerweg 58, Heerlen
Datum & tijd:
  • 8 november – 15 december 2024
  • Donderdag t/m zondag, 13:00 tot 17:00 uur
Aanmelden:
Opening:
  • Op vrijdag 8 november om 18:00 uur wordt de expositie feestelijk geopend. Je bent van harte welkom! (aanmelden niet nodig)

Workshop: Environmental Justice Questions

Als onderdeel van de tentoonstelling nodigen we je uit om deel te nemen aan de Environmental Justice Questions Workshop van kunstenaar en schrijver Harun Morrison.
Harun Morrison heeft aan de hand van gesprekken met o.a. activisten, schrijvers, kunstenaars, theoretici, architecten, chef-koks, natuurhistorici en tuinbouwers vragen ontwikkeld rondom milieurechtvaardigheid, vragen die reflectie uitlokken en een verder gesprek stimuleren. Een selectie van deze vragen vormt de basis van deze discursieve workshop.

Deelnemers worden uitgenodigd om in kleine groepen van 3 à 4 personen te werken, gevolgd door een afsluitend gesprek. De workshop is geschikt voor mensen van 16 jaar en ouder. Registratie via het formulier op de website!

Data
  • 9 November 17.30 – 19.00
  • 10 November 15.00 -17.00
photo James Allan

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu