Expositie Mapping the Mountains

Wanneer: T/m 29 feb 2020; do & vr 14 - 17 uur, za & zo 12.00 - 17.00 u

Locatie: De Vondst, Raadhuisplein 20, Heerlen

Entree: vrije gave

Een manier om de woestheid van het landschap te temmen is om haar in kaart te brengen. Andrew Davies, sinds jaren verbonden aan het festival, is gefascineerd door het werk van cartografen en in het bijzonder kaarten van de Alpen. In samenwerking met De Vondst, IBA Parkstad en het Museo della Montagna in Turijn heeft Davies een expositie samengesteld over historische ontwikkelingen van de bergcartografie. Aan de hand van historische en hedendaagse landkaarten laat deze tentoonstelling zien hoe sinds het begin van de 17e eeuw de bergen, maar ook de Euregio in kaart zijn gebracht.

 

Zonder landkaarten geen bergsport, maar de eerste bergbeklimmers waren vaak anonieme militaire landmeters, die door weer en wind naar schier onbeklimbare toppen zwoegden, zware meetapparatuur met zich meezeulend om het land nauwkeurig in kaart te kunnen brengen. De tentoonstelling volgt de ontwikkeling van de bergcartografie van de Carte générale de la France van Cassini; de allereerste, gedetailleerde kaart van Zwitserland van Henri Dufour; tot de Great Trigonometrical Survey of India van Sir George Everest. Maar ook kaarten onder auspiciën van Alpenverenigingen zijn te zien en er wordt ingegaan op technieken hoe reliëf kan worden weergegeven.

Onze regio komt aan bod met de kaarten van Jean Joseph Tranchot, die in Aken verbleef. Zijn werk laat zien hoe Napoleons rijk ten westen van de Rijn – Limburg inbegrepen – er toen, voor de industriële revolutie, uitzag. Het in kaart brengen van een regio kan behulpzaam zijn voor het maken van beleid. IBA Parkstad laat zien hoe die methode wordt ingezet voor de ontwikkeling van regio Parkstad. Chronologisch, hoe zag de bebouwing in eruit in 1924? Of mentaal, welke plekken staan in het geheugen gegrift? Of thematisch, waar bevinden zich de mooie landschappen? Hoe lopen de grenzen, wat zit er onder de grond? Allemaal met als doel inzicht te verschaffen.

Dat de tentoonstelling in De Vondst wordt gehouden is geen toeval; het centrum voor archeologie in Limburg en bevindt zich letterlijk op een kruispunt van Romeinse wegen en op de plattegrond van Romeins Heerlen. Hier is een kopie van de Peutinger kaart te zien, een nagetekende Romeinse reiskaart uit de 3e of 4e eeuw. De kaart bestrijkt een gebied van de Ganges tot Engeland, maar ook Cortovallio (Heerlen) is hierop aangetekend.

De opening van Mapping the Mountains vindt plaats op donderdag 31 oktober om 16 uur.

De film The Map against the World van Kang Woo-Suk gaat ook over bergcartografie. Deze Zuid Koreaanse productie uit 2016 is een episch drama over de historische cartograaf Kim Jeong-Ho, de maker van de Grote Kaart van het Oostelijke Land. Van deze Daedongyeojido, in feite meerdere kaarten, zijn elf deelkaarten teruggevonden. In de tentoonstelling is een kopie van deze beroemde Koreaanse kaart opgenomen.