Paneldiscussie: klimaat en toerisme in de Alpen

Door: DAV Aken & Bischöfliche Akademie Aken

Wanneer: Dinsdag 9 november 19:00-20:30 uur

Locatie: Bischöfliche Akademie Aken

Entree: € 6,-

Tickets

Klimaatverandering en de invloed van de mens zijn in de bergen griezelig zichtbaar

Wie regelmatig in de Alpen of andere berggebieden rondreist, ziet telkens weer hoe snel de situatie daar verandert. Of het nou gaat om het smelten van gletsjers, de uitbreiding van skigebieden of de steeds groter wordende ‘hutten’; de invloed van de mens is overal voelbaar.

 

Dit jaar hebben we het thema klimaatverandering nóg maar weer flink hoger op de agenda gezet; zie de nieuwe Climate Award en ons aanzienlijke aanbod van ‘klimaat’-films op het programma. En dit: in samenwerking met onze partner de DAV (Deutscher Alpenverein sectie Aken) en de Bischöfliche Academie Aken vindt op dinsdag 9 november 2021, kort na het festival dus, een paneldiscussie plaats over het thema Alpen, klimaat en toerisme.

De voertaal tijdens de discussie is Duits.

De gevolgen van de klimaatverandering in het Alpengebied, zoals de terugtrekking van gletsjers en de verandering van karakteristieke biotopen, zullen een aanzienlijke invloed hebben op de functies van de ecosystemen in deze natuurgebieden, die door de eeuwen heen economisch en cultureel gevormd zijn.
Tegelijkertijd zijn de Alpen een zeer aantrekkelijke toeristische bestemming, wat in belangrijke mate bijdraagt tot overexploitatie en klimaatstress. Veel Alpengebieden zijn echter afhankelijk van het toerisme als bron van inkomsten.

Dit conflict raakt ook rechtstreeks de Alpenvereniging. De DAV (Deutscher Alpenverein) bedient niet alleen bergbeklimmers, maar ziet zichzelf ook als een vereniging voor natuurbehoud. Het spanningsveld tussen het gebruik en de bescherming van de natuur is dan ook iets waar zij steeds meer mee te maken krijgt als onderdeel van haar eigen identiteit. Aanvankelijk was de DAV sterk betrokken bij de ontwikkeling van de Alpen voor het toerisme, maar al langer verzet ze zich tegen verdere ontwikkeling en zet ze zich in voor de bescherming van de natuurgebieden in de Alpen.

De centrale vraag is: Welk aandeel hebben de steeds talrijker recreanten en natuurliefhebbers in de Alpen in de vernietiging van dit fascinerende cultuurlandschap, en hoe kunnen we dit aandeel zo klein mogelijk houden?

In onze paneldiscussie zullen de economische en politieke context worden besproken en benaderingen voor oplossingen worden gezocht. Het doel is te laten zien hoe de betreffende regio’s klimaat- en milieuvriendelijk toerisme kunnen nastreven en hoe wij toeristen hen daarbij kunnen steunen.

Onze gasten zijn:

 

  • Prof. Dr. Irmi Seidl

    Postdoc-onderzoeker en milieueconoom aan het Zwitserse Federale Instituut voor Bos-, Sneeuw- en Landschapsonderzoek en lid van de wetenschappelijke adviesraad van de Internationale Commissie voor de bescherming van de Alpen CIPRA

  • Mag. Michaela Gasser

    Directeur van de toerismevereniging Tiroler Oberland – Erlebnisraum Kaunertal

  • Dr. Tobias Hipp

    Adviseur voor Ruimtelijke Ordening in de Alpen en Klimaatverandering bij het Nationaal Bureau van de DAV en DAV-afgevaardigde in het initiatief “Bergbeklimmersdorpen” voor alternatief Alpentoerisme.

 

Inschrijven kan tot 5 november bij de Bischöfliche Akademie, via de ticketlink bovenaan deze pagina.

Hannahs filmtip: Brenva by Winter

Deze korte film greep me bij de keel. Een aangrijpend verhaal over een ongeluk op de Mont Blanc, gebaseerd op origineel beeldmateriaal. Zeker kijken!