Expositie: Een gebergte in mijn kamer
Wanneer: 30 oktober - 12 november 2023
Entree gratis
Een zoektocht naar stilte binnen kleuren
Met haar tekeningen van gebergtes op handformaat nodigt Habets de kijker uit om mee te gaan op een meditatieve reis. Haar kunstwerken van suiseki stralen een gevoel van eenheid en harmonie uit en vangen de essentie van de natuur binnen de muren van de eigen leefomgeving. Ze dienen als vriendelijke herinneringen om te vertragen, stilte te omarmen en troost te vinden in de wereld die ons omringt.
Suiseki
Suiseki, wat in het Japans ‘watersteen’ of ‘landschapssteen’ betekent, is een oude kunstvorm die diep geworteld is in de Japanse cultuur. Japanners omarmen suiseki als een manier van leven, waarbij ze natuurlijk gevormde stenen koesteren en tentoonstellen om verbinding te maken met de natuur en harmonie te bevorderen. De suiseki heeft een op maat gemaakte basis, te vergelijken met een bonsai pot.
Leven met suiseki is een Japanse waardering voor eenvoud, de natuur en de kunst van suggestie. Door deze oude stenen vinden de Japanners troost, inspiratie en een dieper begrip van hun plaats in de natuurlijke wereld. Zorgvuldige selectie van stenen op basis van vorm, textuur, kleur en esthetiek staat voorop. De kunst van suiseki overstijgt louter visuele waardering, getuige het fenomeen suiseki suizen: een meditatieve praktijk waarbij stille reflectie plaatsvindt terwijl naar een steen wordt gestaard.
Repetitief
Wat voor Femke Habets drie jaar geleden begon met het tekenen van planten in potten is geleidelijk overgegaan in gebergte-vormen. Voor Habets zijn de tekeningen niet zomaar afbeeldingen van rotsformaties; het zijn portalen naar rust en introspectie. De repetitieve aard van haar potloodlijnen, de vormen van elke basis en steen, stellen haar in staat de grenzen van tijd en ruimte te overstijgen. Tijdens het tekenen ontstaat er een staat van zijn die de kleuren en de vormen dicteert.
Meditatief
Het tekenen wordt een meditatie, een manier voor Habets om onderlinge verbondenheid te verkennen. Door het thema eindeloos en repetitief toe te passen wordt het momentum op papier gevat, als een stille getuige. Door zich te committeren aan het strakke thema van een basis met een rots op een ondergrond en een achtergrond is Habets snel in staat om een meditatieve staat op te roepen bij ieder nieuw wit vel papier.