Expositie Mapping the Mountains

Wanneer: 3 - 30 november 2021

Locatie: Tuchwerk Aachen

Entree gratis

Wat verbindt de Lousberg, de huisberg van Aken, met de hoogste toppen op aarde?

De fascinerende expositie over bergkartografie Mapping the Mountains, die in 2019 in Heerlen bezoekers van De Vondst al in vervoering bracht, is dit jaar in Aken te bewonderen.
In de indrukwekkende machinehal van de voormalige lakenfabriek Aachener Tuchwerk (even buiten Aken) neemt de tentoonstelling de bezoeker mee door de geschiedenis van de moderne topografische kartografie, beginnend bij het ontstaan in de 17e eeuw. Door middel van de prachtigste, technisch fascinerende historische en hedendaagse kaarten wordt op levendige wijze de ontwikkeling van de kartografie uitgelegd.
De expositie in de voormalige machinehal van Tuchwerk Aachen
Kaart van de Grand Canyon uit 1978 (National Geographic Maps)

Naast de kartografie van de bergen, die voor de toenmalige landmeters zeer ingewikkeld en vaak levensgevaarlijk was, besteedt Mapping the Mountains ook aandacht aan de historische kartografie van de Euregio. En hier is de cirkel rond tussen de lokale berg van Aken en de toppen van de Alpen of de Himalaya, die aanvankelijk als onbeklimbaar werden beschouwd: de Tranchot obelisk op de Lousberg getuigt van de rol van Aken in de ontwikkeling van de moderne kartografie. Het markeert een vooruitgang zonder welke het in kaart brengen van de bergen en dus ook de moderne bergsport en de nu vanzelfsprekende, bijna onbeperkte mogelijkheden van de hedendaagse navigatie nauwelijks mogelijk zouden zijn geweest. Van onbegaanbare passen en onbedwingbare toppen naar Freedom to roam, het motto van het Nederlands Mountain Film Festival dit jaar!

Curator van de tentoonstelling is onze eigen Andrew Davies. Lees hier een interview met Andrew over zijn liefde voor landkaarten.

Expositie Mapping the Mountains
  • Tuchwerk Aachen
  • 3 – 30 november 2021
  • Maandag – donderdag ca. 10-15 uur.
  • Vrijdag ca. 10-12 uur.
  • Zaterdag – zondag 12-16 uur.
  • Gratis entree  – op vertoning van CoronaCheck / ajb mondmasker dragen.

Bij de tentoonstelling ontvang je een geïllustreerde brochure van 40 pagina’s (Duitstalig) met achtergrondinformatie en verwijzingen naar de getoonde kaarten.

Curator Andrew Davies (l) licht de expositie toe tijdens de opening op 2 november
Kaart van Aken uit 1864
Wandelroute

Vanuit de expositie in Tuchwerk Aachen is een wandelroute uitgezet over de Lousberg, langs de Tranchot obelisk en diverse andere interessante (uitzichts)punten. De wandeling heeft een lengte van 7,3 kilometer, duurt ongeveer 2 uur en eindigt bij de Ponttor in Aken. Vanaf het Aachen Bushof kan bus no. 54 terug naar Tuchwerk (bushalte: Soers) genomen worden. Een beschrijving van de wandeling is op de expositie verkrijgbaar, maar ook in te zien via het DAV wandelportal: alpenvereinaktiv.com.

Wandeling van Tuchwerk bij Soers via de Lousberg naar de Ponttor.
Monument voor cartograaf Jean-Joseph Tranchot op de Lousberg in Aken

Andrews filmtip: Die Vermessung der Welt

Wie geïnteresseerd is in wetenschappelijk onderzoek naar de aarde mag deze film niet missen. Met Humboldt en Gauss worden twee mensen geportretteerd die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan onze huidige kennis van de natuur. En dat alles in een episch, kleurrijk verhaal.