Buildering in Heerlen

Buildering is een samentrekking van Bouldering en Building: klimmen in de stad!
Boulderen is het beklimmen van lage en sterk overhangende klimwanden of rotspartijen, waarbij geen touwzekering nodig is. Buildering is de urban variant: een soort apenkooien in de stad voor volwassenen.

 

In 2018 heeft het Dutch Mountain Film Festival in 2018  diverse buildering spots in Heerlen kaart gebracht (zie onder) met voortreffelijke hulp van voormalig Nederlands kampioen klimmen en bewegingswetenschapper Rachel Nilwik. Zij geeft op aanvraag workshops buildering in de stad.

De DMFF Buildering Wall, die we samen met Rachel Nilwik en PACCEKA.studio hebben gerealiseerd in opdracht van gemeente Heerlen, staat nu in het Central Park, het tijdelijke stadspark tegenover het Parkstad Limburg Theater. Met deze muur maken we buildering in Heerlen zichtbaar: het is een fraai urban kunstwerk van een aantal betonelementen met klimgrepen. PACCEKA.studio, over zijn werk: “my script communicates personal messages and quotes which are not immediately decipherable. It’s for the curious and interested and being openminded towards different and unknown cultures”

Buildering do’s and don’t

Klim niet te hoog (maximaal afspringhoogte)
Zorg dat iemand klaar staat om je te vangen als je valt (spotten)
Opvangen doe je door de klimmer bij de heupen te pakken en zo de kracht van de val te breken.
Gebruik schoenen met zoveel mogelijk grip; klimschoentjes, lichte gymschoenen of met blote voeten.
Gebruik een crash-pad, anders een mat of een stuk vloerkleed.
Vraag van tevoren toestemming en klim niet op monumenten.
Laat geen sporen of afval achter (leave no traces)
Wees creatief. Zoek zelf interessante objecten: een standbeeld, brug, boom of gebouw.
Ook leuk: kinderspeltuig op een niet conventionele manier beklimmen.
(let op: kinderen doen alles na, dus laat het niet zien)
Of thuis als het regent: klauter eens onder een tafel of stoel door zonder de grond te raken.

In de jaren vijftig ontdekten de skateboarders als eersten het stedelijk landschap als ‘speelplaats’ en voegden zo een nieuwe functie toe aan de publieke ruimte. Urban sports activeren jongeren tot meer lichamelijke beweging en bieden een positieve verlevendiging van de openbare ruimte. Buildering nodigt uit tot sociale interactie en zo zal deze vorm van klimmen ook snel geaccepteerd worden.

Naast het vertonen van films organiseren we ook (nieuwe) sportieve activiteiten. De Hivernal Trail, de Vijlen Bergrun, de Summit2Summit bikeride en de klimmuur op een flat in Bleijerheide zijn allemaal initiatieven van ons festival, die een blijvende impact hebben en inmiddels veel mensen aan het bewegen hebben gekregen.