Bergen&Boeken

Ook dit jaar is er volop aandacht voor verhalen, schrijvers en boeken op het Dutch Mountain Film Festival: Bergen&Boeken. Verder kunnen we deze keer wel zeggen dat er naast zeer bijzondere gasten ook daadwerkelijk bergen van boeken te vinden zullen zijn op het festival.

 

Programma

Poetry Slam busreis

Dinsdag 31 oktober 19:00 uur, in de bus

Vanuit Aken rijdt een bus die bezoekers naar de openingsvoorstelling White Out in Kerkrade brengt. Ze worden vergezeld door de Duitse poetry slammer Max Raths. Al 8 jaar rijmt hij zich een weg door de Duitse slam- en voordrachtpodia met woordspelingen, een interesse in actuele zaken en de eigenzinnige subtiliteiten van de Duitse taal, evenals de nodige portie ‘hoofd in de wolken.’ Gedurende de busrit over de bergpas brengt hij een inspirerende maar alarmerende boodschap.

‘De Acht Bergen’ met Cognetti-vertaler Yond Boeke en échte Alpenkazen

Donderdag 2 november 20:00 uur, Royal Theater

We vertonen de moderne klassieker De Acht Bergen (2022), naar het even geweldige boek van Paolo Cognetti. Voorafgaand gaan we in gesprek met Yond Boeke, de vertaler van Paolo Cognetti – over hoe men deze mooie bergcultuur naar het Nederlands vertaalt en de liefde voor de hoogten in stand houdt. Bovendien serveren we tijdens de filmvertoning échte lokale Alpenkazen, dus zelfs onze smaakpapillen reizen tijdens de film af naar de mooiste almen.

Interview met Christoph Wenzel

Vrijdag 3 nov 19:45 uur, Apollo Kino

De Duitse schrijver Christoph Wenzel verbleef in augustus 2023 een week in het Limburgse Heuvelland. Daar sprak hij met de inwoners, deed hij artistiek onderzoek in de dalen en wandelde hij over de heuvelruggen van ons berglandschap. Tijdens en na dit verblijf schreef hij een verhaal over de hoogteverschillen en het leven tussen de heuvels. Voorafgaand aan de filmvertoning van “No Dogs or Italians allowed” deelt hij zijn ervaringen.
Foto: Sascha Kokot

Auke Hulst en Yentl van Stokkum

Zaterdag 4 nov 18:30 uur, Royal Boekenbalkon

Vol trots verwelkomen we deze belangrijke Nederlandse schrijvers op ons festival. De natuur vormt bij beiden een belangrijk thema in hun werk, van het Groningse platteland en het rivierenlandschap van Nederland, tot de ‘woeste hoogtes’ van Engeland. We hebben hen daarom gevraagd hun wandelverhalen op te schrijven voor het Dutch Mountain Film Festival. Op de zaterdag worden ze op het Boekenbalkon in de Royal geïnterviewd door Benti Banach en dragen ze hun verhalen voor. Ook resident Christoph Wenzel schuift aan.

Maarten Faas over dr. Philips Christiaan Visser

Zondag 5 november 12:00 uur, Royal Theater

Philips Visser was Nederlands laatste ontdekkingsreiziger en bekendste bergsporter voor de Tweede Wereldoorlog. Hij volgde, samen met zijn vrouw Jenny, zijn passie, verkocht het familiebedrijf en leidde vier succesvolle expedities naar de Karakoram. Maarten Faas publiceert in november 2023 de biografie van Visser. De biografie is als primeur exclusief voor bezoekers van het DMFF verkrijgbaar.

Bergboekenkraam

Gerards Bergboekenkraam

Donderdag – Apollo Kino Aachen – 18:00-22:00 uur
Vrijdag t/m zondag – Royal Heerlen – Doorlopend

Gerard van Sprang beheert tijdens het festival zijn allereigenste Bergboekenkraam. Naast een grote collectie tweedehands bergboeken neemt hij ook bergkaarten mee, allemaal voor een zacht (of steengoed) prijsje. Zijn hele verzameling kan je alvast bekijken op boekwinkeltjes.nl/v/bergboek/

Publicaties

Overal op deze wilde wereld

Tijdens het Dutch Mountain Film Festival #13 presenteren we onze nieuwe bundel ‘Overal op deze wilde wereld’. Hierin vind je de literaire bijdragen van alle schrijvers en dichters die meewerkten aan DMFF#13: Auke Hulst, Yentl van Stokkum, Christoph Wenzel, Max Hermens, Merlijn Huntjens en (auteur in residentie DMFF#12) Daniela Costa. Het mooie boekje is tijdens het festival te koop en na het festival online te bestellen – als het dan nog niet op is, tenminste!

Dutch Mountain Trail - Engelstalig

Nu ook in het Engels! We hebben de succesvolle wandelgids van de Dutch Mountain Trail vertaald en aangevuld met extra wetenswaardigheden en foto’s van daar waar de bergen beginnen. Een ideaal geschenk voor al je buitenlandse connecties, tijdens het festival of online te koop!

Gasten

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu