Bergen&Boeken

Door: Merlijn Huntjens & Max Hermens

Wanneer: Zie programma hieronder

Locatie: Verschillende locaties

Sinds 2021 besteedt het Dutch Mountain Film Festival ook aandacht aan bergverhalen op papier. Voordrachten door schrijvers en dichters, boekpresentaties en gesprekken over Bergen & Boeken en een aantal (eigen) nieuwe publicaties: dit is serieus!

 

Programma

Donderdag 3 nov 17:00 uur: Literatuurwandeling

Wandel mee met met de schrijvers van DMFF#12. We starten bij de Oliemolen (Oliemolenstraat 32) in Heerlen. Tijdens onze tocht langs de Caumerbeek luisteren we naar ‘Na het water’, verhalen over de overstromingen van zomer 2021. We eindigen bij Greylight Projects aan Schaesbergerweg 58, waar we precies kunnen aanschuiven bij de opening van de expositie FurkArt Ephemera.

Zaterdag 5 nov 15:00 uur: Wanderlöss

Op zaterdagmiddag organiseren we voor de tweede keer ‘Wanderlöss’, een interessante boekenbijeenkomst in Boekhandel Van der Velden van Dam aan Promenade 153 in Heerlen. Bibliofiele presentator en heuvellandbewoner Egid van Houtem zal schrijvers Anton Dautzenberg en Gerbrand Bakker aan de tand voelen over hun (berg)boeken.

Zondag 6 nov 13:00 uur: Bergen&Boeken middag

In de Berghut Bios (Stationsplein 7, tegenover het Royal Theater) modereert Journalist Benti Banach een podiumgesprek met schrijvers. Hij gaat ze (onder andere) vragen hoe de bergen in hun werk echoën. Annemiek van Munster, Anya Niewierra en Steff Geelen schuiven bij Benti aan.
Onze schrijfster in residence, de Portugese Daniela Costa, doet verslag van haar verblijf in het Zuid-Limburgse heuvelland. Aansluitend vertonen we ‘Big North’. In deze film treedt de bekende Italiaanse schrijver Paolo Cognetti (De acht bergen) in de voetsporen van andere beroemde schrijvers die zich lieten inspireren door de wildernis.

Podcast ‘De heuvels hebben oren’

Neem plaats in de skilift-cabine in de Berghut Bios en beluister de podcast ‘De heuvels hebben oren’ van Barbara Strating en Wouter Greven en bewonder de foto’s van fotograaf Pascal Moors. De Limburgse programmamakers ­­onderzochten het leven op de toppen en in de dalen van de Euregio. Is het leven op een heuvel net zo idyllisch als een panorama voor een toerist? Biedt uitzicht eigenlijk wel perspectief? En is het leven in een dal beklemmend? Welke invloed heeft de plaats van je huis voor je gevoel van veiligheid? Bewoners van Eys, Luik en Kornelimünster werden aan de tand gevoeld over deze en andere vragen.

Voordrachten tijdens het festival

Bij de festivalopening op dinsdag in de Apollo Kino in Aken leest Merlijn Huntjens voor uit ‘Na het Water’; na afloop krijgen jullie de gedrukte tekst mee. Tijdens de Awards Show op vrijdag, voorafgaand aan de film Der Berg des Schicksals, leest Steff Geelen hun bijdrage aan ‘Hövelsprök’ voor.

Benti tipt: Dark red Forest

Ik heb de nodige films over Tibet en Himalayaculturen gezien, zelden was ik zo onder de indruk als bij Dark Red Forest. Een cinematografisch meesterwerkje met aan het slot de trieste bevestiging van de Chinese vernietiging van Tibet. Deze spirituele enclave had de mensheid tot voorbeeld kunnen strekken. Gelukkig hebben we deze film nog.

Publicaties

Dutch Mountain Trail guide

Nu ook in het Engels! We hebben de succesvolle wandelgids van de Dutch Mountain Trail vertaald en aangevuld met extra wetenswaardigheden en foto’s van daar waar de bergen beginnen. Precies op tijd voor het festival is de wandelgids van de persen gerold. Een ideaal geschenk voor al je buitenlandse connecties, tijdens het festival of online te koop!

Hoe hoog mijn huis ligt

Tijdens het Dutch Mountain Film Festival #12 presenteerden we de bundel ‘Hoe hoog mijn huis ligt (Zeer lokale bergverhalen)’ Hierin is de serie van acht Hövelsprök-verhalen & gedichten opgenomen, alsook de teksten ‘Na het water’ (een onderzoek naar de gevolgen van de overstromingen van juli 2021) door Lars Ruben, Merlijn Huntjens, Max Hermens en Steff Geelen. Het mooie boekje is te bestellen door een mail te sturen aan festival@dmff.eu

De fatale reis van ‘The Neverthought’ - ED.02

Vorig jaar, tijdens DMFF#11 presenteerden we De fatale reis van ‘The Neverthought’. Een (fictief) dagboek van een deelnemer aan een noodlottige Noordpoolexpeditie dat als losse bladen is teruggevonden in een stuk zeildoek, vergezeld van een landkaart, een blik sardines en een tekeningetje van zijn lief. Getekend door Berend Vonk en vormgegeven door Roelant Meijer won dit topstuk de Small Press Award 2022. De oorspronkelijke uitgave was toen al uitverkocht, en de “Vereenvoudigde doch bijzondere uitgave ED.02” inmiddels helaas ook.

DMFF nieuws

DMFF organiseert het hele jaar door diverse events en meetings. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan voor de nieuwsbrief en mis niets!

Meer DMFF? Volg ons!

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen

© DMFF | +31 6 54 78 56 42 | festival@dmff.eu