Ararat

Door: Su Tomesen

Wanneer: 31 oktober - 28 november 2021

Locatie: SCHUNCK

Entree gratis

Ararat is een video-installatie over de aanwezigheid van Mount Ararat in de Armeense hoofdstad Yerevan. De berg is afhankelijk van de weersomstandigheden soms goed, soms slecht te zien. In de video wordt dit gegeven versterkt doordat de berg in het tempo van een ademhaling verdwijnt en weer opdoemt.

 

Het DMFF heeft dit jaar als thema Freedom to roam. Dit thema is van toepassing op het werk Ararat: de voor Armeniërs heilige berg is wèl zichtbaar maar niet bereikbaar, want Mount Ararat ligt immers (sinds het Verdrag van Moskou in 1921) in de provincie Kars van het huidige Turkije, voormalig West-Armenië. De grens tussen Armenië en Turkije zit potdicht. De berg is pijnlijk aanwezig in Yerevan.

Kunstenaar Su Tomesen filmde beelden voor Ararat in 2007 tijdens een studiereis van de Rietveld Academie naar Azerbeidzjan, Noord-Iran en Armenië. In 2021 realiseerde zij Ararat voor het Dutch Mountain Film Festival.

Ararat is te bezichtigen op de begane grond van SCHUNCK Glaspaleis (Bongerd 18, Heerlen) en is vrij toegankelijk op maandag t/m zaterdag van 09:00 – 17:30 uur en zondags van 11:00 – 17:00 uur.

Tegelijkertijd zijn in het trappenhuis van Schunck muurschilderingen te zien van Dan Zhu (Jiangxi, China, 1985) en Astrid Nobel (Hollum, 1983).

Het werk van Su Tomesen bestaat uit films en korte video’s, foto’s, installaties en interventies, waarin ze zich vooral richt op vernuft in de openbare ruimte en informele economieën in steden buiten de overgereguleerde westerse wereld. Haar werk wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds, dankzij hun Stipendium voor Gevestigde Kunstenaars en de Corona Regulation Grant. Tomesen woont en werkt in Amsterdam en sinds 2011 ook in Yogyakarta. Lees meer over het werk van Su op haar eigen website.