The Great White Silence

Year: 1924

Director: Herbert Ponting

Playing time: 108 minuten

Language: stomme film met live muziek

Subtitles: engelse tussentitels

Jaren na de fatale expeditie van Captain Scott naar de Zuidpool verscheen deze magistrale film van fotograaf en expeditiefilmer Herbert Ponting. De briljante beelden werden onder de meest erbarmelijke omstandigheden gemaakt en maakten diepe indruk op het publiek. De prachtig gerestaureerde versie met live muzikale begeleiding door componist Kevin Toma ging vorig jaar bij DMFF Utrecht in première.

Pas jaren na de Eerste Wereldoorlog monteerde de officiële expeditiefotograaf Ponting zijn materiaal uit 1912 voor de zwijgende film ‘The Great White Silence’ over het majestueuze en mystieke poollandschap. In de film slechts weinig opnames van de gedoemde expeditieleider Robert F. Scott die zijn wedloop om de verovering van de zuidpool tegen de Noor Amundsen uiteindelijk met de dood moest bekopen. We zien Kapitein Scott verdwijnen met zijn vier metgezellen,  kleine stipjes in het onmetelijke wit, hun tragisch lot tegemoet.

 

Ponting schreef in zijn dagboek: ‘Mijn God, wat een verschrikkelijke plek …’

 

Na afloop van die tragische expeditie heeft Ponting de rest van zijn leven er voor geijverd, dat de heroiek van die onderneming en de onmetelijke schoonheid van Antarctica niet in de vergetelheid raakten. Zijn magistrale beelden spreken nog steeds tot onze verbeelding. De erfgenaam van de negatieven van de expeditie, het Britse Nationale Archief, heeft met de nieuwste chemische en digitale technieken de film gerestaureerd en de oorspronkelijke kleurtonen weer toegepast. Het dramatische landschap komt weer tot leven met deze haarscherpe beelden…

 

Bij de film wordt live muziek gespeeld door filmjournalist en musicus Kevin Toma die hij in opdracht van het DMFF  speciaal The Great White Silence componeerde. De film wordt vertoond na afloop van het kunstenaarsgesprek met Celine van den Boorn over ‘The Promise’, de expositie in het trappenhuis van SCHUNCK*.

 

Zondag 6 maart 2016

Kunstenaarsgesprek Celine van den Boorn 14.00 uur (inloop 13.30 uur)

Film ‘The Great White Silence’ met live muziek 15.30 uur

Filmhuis De Spiegel,

SCHUNCK*

DMFF News

Sign up for our (Dutch!) newsletter

More DMFF? Follow us!

© DMFF | +31 6 547 85 642 | festival@dmff.eu