Hemelbestormers / Killerslope

Year: 2014

Director: Geertjan Lassche

Playing time: 108 minuten

Language: Nederlands

Onderzoeksjournalist en documentairemaker Geertjan Lassche gaat in april 2014 mee met een Nederlandse expeditie naar Himalaya-reus Cho Oyu (8201m.) om te ontdekken wat ‘hemelbestormers’ ten diepste drijft. 
Universele dilemma’s in en over de bergsport krijgen een gezicht naarmate de top dichterbij komt.

In april 2014 vertrekt een Nederlandse expeditie naar de Himalaya om de Cho Oyu, de op vijf na hoogste berg ter wereld, te beklimmen. Vlak voor vertrek komen op de nabijgelegen Mount Everest 14 sherpa’s om. Bij twee eerdere expedities naar de Cho Oyu zijn twee Nederlanders verongelukt.
Onder leiding van beroepsavonturier Wilco van Rooijen ging onderzoeksjournalist en documentairemaker Geertjan Lassche (1976) mee omhoog met de Nederlandse klimmers en vroeg zich af wat de ‘hemelbestormers’ ten diepste drijft, en of je meedogenloos moet zijn om de top te halen. De ontberingen, emoties en onderlinge relaties tussen de verschillende ego’s volgde Lassche op de voet. De schillen van de menselijke beschaving lijken af te vallen op de onherbergzame, ijskoude berghellingen. “Als de eerste 6000 meter is bedwongen, slaat teamwork om in ieder-voor-zich. Op die hoogte gelden niet de wetten van zeeniveau. Uiteindelijk zijn we allemaal egocentrisch, alleen komt dat pas in zo’n extreme situatie naar voren.” De documentairemaker weet de ‘hemelbestormers’ in hun kern vast te leggen. Ze pakken de kans die ze krijgen, “want kom je aan de top, dan leef je letterlijk tussen hemel en aarde.”
Genomineerd voor beste Nederlandse documentaire IDFA 2014.

 

Deze film is natuurlijk aanleiding tot veel discussie, die dan ook tijdens het festival op het podium gevoerd gaat worden. Wil je mee praten, dan moet je erbij zijn!

DMFF News

Sign up for our (Dutch!) newsletter

More DMFF? Follow us!

© DMFF | +31 6 547 85 642 | festival@dmff.eu