Die große Ekstase des Bildschnitzers Steiner

Year: 1974

Director: Werner Herzog

Playing time: 45 minuten

Language: Duits

In de winter van 1973-1974 breekt de jonge Zwitserse beeldhouwer Walter Steiner diverse schansrecords. Uit zijn passie voor het skispringen, of skivliegen zoals hij het zelf liever noemt, laat hij zich onder druk zetten om verder te springen dan de pistes toelaten.

Een persoonlijk portret van de jonge Zwitserse houtbeeldhouwer en skispringer Walter Steiner. In seizoen 1973-1974 breekt Steiner diverse schansrecords. Uit zijn passie voor het skispringen, of skivliegen zoals hij het zelf liever noemt, laat hij zich onder druk zetten om verder te springen dan de pistes toelaten. Hij is boos op de organisatie die hem verder laat springen dan veilig is, maar ook zielsgelukkig als hij zo lang mogelijk tussen hemel en aarde zweeft.
Steiner voelt zich als een gladiator in de arena, maar kan ook niet stoppen. Werner Herzog brengt die ‘onmenselijke’ kanten van het skispringen indringend in beeld. Het gelukzalige moment van de vlucht van de skivlieger verlengt hij door gebruik van slow-motion. Beelden van ongelukkige valpartijen versterken de beleving van kortstondig geluk van een goede sprong. De menselijke kant van Steiner, met angsten en irritaties, staat tegenover zijn onmenselijke prestatie om verder te vliegen dan voor mogelijk werd gehouden. In combinatie met de muziek van Popol Vuh raakt de kijker vanzelf in de ban van dit sierlijke spel tussen leven en dood.

Filmmaker Werner Herzog maakte dit filmportret in opdracht van de Süddeutsche Rundfunk. Bijzonder is dat hij in deze film, met de microfoon in de hand, zelf Steiners prestaties becommentarieert.

DMFF News

Sign up for our (Dutch!) newsletter

More DMFF? Follow us!

© DMFF | +31 6 547 85 642 | festival@dmff.eu