Beyond the edge

Year: 2013

Director: Leanne Pooley

Playing time: 90 minuten

Language: Engels

Subtitles: Nederlands

Nederlandse première

Nederlandse première
Gedramatiseerde documentaire over de historische beklimming door de sherpa Tenzing Norgay en de Nieuw Zeelander Edmund Hillary van Mt.Everest in 1953. Nu het basiskamp van Mount Everest wel een pretpark lijkt en elke expeditie een commercieel circus, geeft deze film een indringend en nostalgisch beeld van de eerste beklimming van de hoogste top van de wereld.

Nederlandse première
‘Beyond the Edge’ vertelt het ware en heldhaftige verhaal van de eerste beklimming van de Mount Everest door Edmund Hillary, een bescheiden bijenimker uit Nieuw Zeeland en de zeer ervaren Sherpa, Tenzing Norgay, uit Nepal. Hoe twee mannen van bescheiden komaf samen de strijd aangingen met de hoogste berg op aarde en zo de ‘derde pool’ veroverden.

In deze documentaire film is origineel beeldmateriaal van de beklimming naadloos verweven met interviews en nagespeelde fragmenten. Hierdoor wordt de kijker als het ware onderdeel van deze historische expeditie in een van de meest onherbergzame landschappen van de wereld. De focus van de film richt zich vooral op de beklimming zelf. Hoewel wijd en zijd bekend dat Hillary en Tenzing uiteindelijk de top bereikten, zijn maar weinigen precies op de hoogte van de omstandigheden en de dramatische gebeurtenissen op de berg. Hoewel ze beschikten over de beste klimmaterialen van die tijd, was hun uitrusting tamelijk primitief naar huidige standaarden.

Met de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog vers in het geheugen, waren het deze twee helden, die het Britse rijk weer hoop gaf op een nieuwe, glorieuze toekomst.

DMFF News

Sign up for our (Dutch!) newsletter

More DMFF? Follow us!

© DMFF | +31 6 547 85 642 | festival@dmff.eu