Dutch Mountain Trail

In 2019 bedachten we de Seven Summits: zeven rondwandelingen naar de Zuid-Limburgse toppen waar je het sterkst kunt ervaren dat je in de bergen bent. En sinds 2020 is er de Dutch Mountain Trail! Een ruige wandeltocht van 101 km lang die de Seven Summits met elkaar verbindt. Hij loopt van station Eygelshoven (Kerkrade) naar station Maastricht over een route waar het echte berggevoel nooit ver weg is. Alpenweides, snelstromende beken, rotswanden en natuurlijk spectaculaire vergezichten: ze zullen je uitdagen en in vervoering brengen tijdens deze trail.

Onze Jubiläumsweg

In 2020, ter gelegenheid van de tiende editie van het Dutch Mountain Film Festival en geheel in traditie van de Jubiläumswege in de Alpen, hebben we de Dutch Mountain Trail uitgezet. Het is weliswaar niet de langste, maar wel de zwaarste wandeling van ons land geworden, die kan concurreren met een serieuze tocht in de echte bergen. Met deze wandeltocht willen we bergliefhebbers uit de lage landen laten zien dat het avontuur ook dichter bij huis kan worden gevonden. In een tijd waarin de klimaatverandering onmiskenbaar is en we zeker voor korte vakanties bestemmingen dichter bij huis zullen moeten zoeken, biedt deze tocht een mooi alternatief aan zowel langeafstandswandelaars als ambitieuze trailrunners.

Bergen, rivieren, landen en grenzen

De wandeling voert langs alle Seven Summits én het hoogste punt van ons land, te beginnen bij de Wilhelminaberg in Landgraaf en eindigend op de Observant in Maastricht. Onvermijdelijk passeren we een aantal keren de grens, vaak ongemerkt. Vanaf de toppen kijken we uit over telkens een ander dal. Het dal van de Worm in de richting van de Eifel, het dal van de Sinselbeek als we via de Schneeberg naar de Vaalserberg lopen, de dalen van de idyllisch meanderende Gulp en Geul en tenslotte de Voerstreek en het Maasdal. Het uitzicht verrast telkens weer. De ene keer kijken we terug naar de berg waar we vandaan kwamen, de andere keer zien we het doel voor de volgende dag in de verte opdoemen.

Niet voor watjes

De trail is met zorg uitgezet en is ook uitdaging voor de geoefende wandelaar. Het zijn heuse kuitenbijters waarlangs het hoogste punt wordt bereikt. Onverhard betekent in Zuid-Limburg: oneffen keienpaden en onvervalste pratsj. De ene keer kilometers vals plat over een plateau waar de wind vrij spel heeft, de andere keer glibberend steil bergaf door donkere wouden of langs een gevaarlijke afgrond. We waarschuwen alvast, vat deze tocht niet te licht op!

Handzame gids...

met uitklap- overzichtskaarten en

1:25.000 kaarten van de hele trail.

Nu ook in het Duits en in het Engels!

Na de Nederlandse gids (2020) is in 2021 is de Duitstalige versie van de Dutch Mountain Trail wandelgids uitgebracht. Deze is in de Duitse boekhandel maar ook online te bestellen. En nu, vers van de pers, is er de Engelstalige editie! Deze is uitgebreid met 32 extra pagina’s tekst en foto’s over het Zuid-Limburgse heuvelland, het ideale cadeau dus voor al je (sportieve) buitenlandse connecties. Bestel hem hieronder!

Download hier de GPX-files van RouteYou of Komoot

Route wijzigingen en verbeteringen

Bomen worden omgezaagd, spannende gammele bruggetjes worden vervangen door onverwoestbare exemplaren, stukken kwetsbare natuur worden afgeschermd. Kortom, de omstandigheden op de trail zijn niet meer overal zoals toen wij hem bedachten. In juni 2021 is daarom een herziene vijfde herdruk van de wandelgids verschenen en in de zesde druk van februari 2022 staan ook wat kleine aanpassingen. Voor iedereen die de gids al heeft, zijn hieronder de PDF’s te downloaden van alle gewijzigde pagina’s.

 

Warm aanbevolen: de DMT Facebookgroep
  • Zit je op Facebook? Meld je dan vooral aan bij de Dutch Mountain Trail Facebookgroep. In deze (niet door onszelf opgerichte) Facebookgroep worden heel veel slimme vragen beantwoord en nuttige tips uitgewisseld, bijvoorbeeld over overnachtingsplaatsen en materiaal, maar ook over de route.
Dutch Mountain Trail:
  • Deel 1, kaart 1, Wilhelminaberg: Parkeren kan gewoon op de parkeerplaats direct naast station Eygelshoven in plaats van aan de Mensheggerweg. Verder hebben we de beklimming van de Wilhelminaberg verbeterd. Hieronder vind je een PDF met de aangepaste kaart en routebeschrijving. Op de top van de berg zijn bovendien werkzaamheden vanwege de realisatie van een lichtkunstwerk (meer info). Van dag tot dag wisselt de toegankelijkheid, maar de meeste tijd is het lastig om het allerlaatste stukje naar en vanaf de top te lopen. Toch doen hoor! Het uitzicht moet je gezien hebben.
  • Deel 2, kaart 7, Kerk Wahlwiller: Je loopt hier over het kerkhof, gedraag je alsjeblieft respectvol tegenover dorpelingen die hun overleden dierbaren bezoeken. En veeg je voeten als je de kerk binnengaat!
  • Deel 3, kaart 8 & 9, voet van de Gulperberg: Op de parkeerplaats na de oversteek van de Rijksweg in Gulpen verrijst een nieuw gebouw, midden op onze Trail ): Momenteel, juli 2022, is de beste optie om het gebouw linksom te passeren, achter het gebouw vind je het pad dat de berg opgaat.
  • Deel 3/4, kaart 12, Parkeren in Mheer: Parkeren aan de Dorpsstraat in Mheer zorgt voor overlast voor de bewoners en ondernemers aldaar. We willen jullie vragen om in plaats daarvan gebruik te maken van de parkeerplaats aan de Burgemeester Beckersweg, in het centrum van Mheer. Zie de aangepaste kaart op de PDF hieronder.
  • Deel 4, kaart 15, kort voor de sluis van Lanaye: Hier vinden momenteel, juli 2022, bosbouw werkzaamheden plaats waardoor de omstandigheden steeds wisselen. Doorlopen tot het eind van het pad langs de dode maasarm is momenteel niet mogelijk; er zijn 2 mogelijkheden om eerder linksaf te slaan.
  • Deel 4, kaart 15, Observant: Natuurmonumenten heeft een deel van de flanken van de Observant tot No-Go zone verklaard. We hebben de route daarom verlegd. Hieronder vind je een PDF met de aangepaste kaart en routebeschrijving.
  • Overige aanpassingen: Hier en daar zijn bomen gekapt, bruggen geplaatst e.d. Verder hebben we de omschrijving van de trail waar nodig verduidelijkt. Hieronder vind je een PDF met alle gewijzigde pagina’s (incl. Wilhelminaberg en Observant).
Seven Summits-routes:
  • Summit S7, Observant: Natuurmonumenten heeft een deel van de Observant tot No-Go zone verklaard. En aan Belgische zijde is de zogenaamde ‘Verborgen Vallei’ helaas volledig afgesloten. We hebben de route daarom verlegd. Hieronder vind je een PDF met de aangepaste kaart en routebeschrijving.
  • Overige aanpassingen: in de omschrijving van S1 Wilhelminaberg zat een onduidelijkheid en in de kaart van S2 Schneeberg een foutje (1e druk, november 2020). De verbeteringen vind je in de PDF’s hieronder.

Accommodaties langs de Dutch Mountain Trail