Dutch Mountain Trail

Maak je borst maar nat voor de Dutch Mountain Trail

In 2019 bedachten we de Seven Summits: zeven rondwandelingen naar de Zuid-Limburgse toppen waar je het sterkst kunt ervaren dat je in de bergen bent. En nu is er de Dutch Mountain Trail! Een ruige wandeltocht van 101 km lang die de Seven Summits met elkaar verbindt. Hij loopt van station Eygelshoven (Kerkrade) naar station Maastricht over een route waar het echte berggevoel nooit ver weg is. Alpenweides, snelstromende beken, rotswanden en natuurlijk spectaculaire vergezichten: ze zullen je uitdagen en in vervoering brengen tijdens deze trail.

In november 2020 is de wandelgids van de Dutch Mountain Trail verschenen: een mooi verzorgde, praktische gids met achtergrondinformatie, routebeschrijvingen en 1:25.000 kaarten van de volledige route én de losse rondwandelingen naar de Seven Summits.

Onze Jubiläumsweg

In 2020, ter gelegenheid van de tiende editie van het Dutch Mountain Film Festival en geheel in traditie van de Jubiläumswege in de Alpen, hebben we de Dutch Mountain Trail uitgezet. Het is weliswaar niet de langste, maar wel de zwaarste wandeling van ons land geworden, die kan concurreren met een serieuze tocht in de echte bergen. Met deze wandeltocht willen we bergliefhebbers uit de lage landen laten zien dat het avontuur ook dichter bij huis kan worden gevonden. In een tijd waarin de klimaatverandering onmiskenbaar is en we zeker voor korte vakanties bestemmingen dichter bij huis zullen moeten zoeken, biedt deze tocht een mooi alternatief aan zowel langeafstandswandelaars als ambitieuze trailrunners.

De wandeling voert langs alle Seven Summits én het hoogste punt van ons land, te beginnen bij de Wilhelminaberg in Landgraaf en eindigend op de Observant in Maastricht. Onvermijdelijk passeren we een aantal keren de grens, vaak ongemerkt. Vanaf de toppen kijken we uit over telkens een ander dal. Het dal van de Worm in de richting van de Eifel, het dal van de Sinselbeek als we via de Schneeberg naar de Vaalserberg lopen, de dalen van de idyllisch meanderende Gulp en Geul en tenslotte de Voerstreek en het Maasdal. Het uitzicht verrast telkens weer. De ene keer kijken we terug naar de berg waar we vandaan kwamen, de andere keer zien we het doel voor de volgende dag in de verte opdoemen.

De trail is met zorg uitgezet en is ook uitdaging voor de geoefende wandelaar. Het zijn heuse kuitenbijters waarlangs het hoogste punt wordt bereikt. Onverhard betekent in Zuid-Limburg: oneffen keienpaden en onvervalste pratsj. De ene keer kilometers vals plat over een plateau waar de wind vrij spel heeft, de andere keer glibberend steil bergaf door donkere wouden of langs een gevaarlijke afgrond. We waarschuwen alvast, vat deze tocht niet te licht op!


De wandelgids van de Dutch Mountain Trail is nu te koop! Bestel hem hieronder of haal hem bij de boekhandel of Visit Zuid-Limburg Shop. In de gids zijn ook de losse rondwandelingen naar de Seven Summits opgenomen. Onderaan deze pagina vind je ook het GPX-bestand van de route op Komoot en RouteYou.

Handzame gids...

met uitklap- overzichtskaarten en

1:25.000 kaarten van de hele trail.