The Great White Silence

Jahr: 1924

Direktor: Herbert Ponting

Spielzeit: 108 minuten

Sprache: stomme film met live muziek

Untertitel: engelse tussentitels

Jaren na de fatale expeditie van Captain Scott naar de Zuidpool verscheen deze magistrale film van fotograaf en expeditiefilmer Herbert Ponting. De briljante beelden werden onder de meest erbarmelijke omstandigheden gemaakt en maakten diepe indruk op het publiek. Het DMFF vertoont op Timeless Sunday 22 februari de prachtig gerestaureerde versie met live muzikale begeleiding in Louis Hartlooper Complex in Utrecht . Tickets >

Pas jaren na de Eerste Wereldoorlog monteerde de officiële expeditiefotograaf Ponting zijn materiaal uit 1912 voor de zwijgende film ‘The Great White Silence’ over het majestueuze en mystieke poollandschap. In de film slechts weinig opnames van de gedoemde expeditieleider Robert F. Scott die zijn wedloop om de verovering van de zuidpool tegen de Noor Amundsen uiteindelijk met de dood moest bekopen. We zien Kapitein Scott verdwijnen met zijn vier metgezellen,  kleine stipjes in het onmetelijke wit, hun tragisch lot tegemoet.

 

Ponting schreef in zijn dagboek: ‘Mijn God, wat een verschrikkelijke plek …’

 

Na afloop van die tragische expeditie heeft Ponting de rest van zijn leven er voor geijverd, dat de heroiek van die onderneming en de onmetelijke schoonheid van Antarctica niet in de vergetelheid raakten. Zijn magistrale beelden spreken nog steeds tot onze verbeelding. De erfgenaam van de negatieven van de expeditie, het Britse Nationale Archief, heeft met de nieuwste chemische en digitale technieken de film gerestaureerd en de oorspronkelijke kleurtonen weer toegepast. Het dramatische landschap komt weer tot leven met deze haarscherpe beelden…

 

Filmjournalist en musicus Kevin Toma componeerde in opdracht van het DMFF  nieuwe muziek bij deze film, die hij tijdens de voorstelling van 19.00 uur live zal uitvoeren.

 

DMFF Special Preview op zondag 22 februari

Alleen in Louis Hartlooper Complex in Utrecht tijdens Timeless Sunday!

Voorstellingen:

11.30 uur, entree  € 8,50 (inclusief lunch € 15,-)

19.00 uur met live muzikale begeleiding, entree € 8,50 (inclusief bubbels)

Kassa: 030 232 04 50 (kassa / receptie)

info@hartlooper.nl

 

DMFF Nachrichten

DMFF organisiert das ganze Jahr über verschiedene Veranstaltungen und Treffen. Willst du informiert werden? Abonniere den Newsletter und verpasse nichts!

Mehr DMFF? Folge uns!

Bleib auf dem Laufenden über unsere Social-Media-Kanäle

© DMFF | +31 6 547 85 642 | festival@dmff.eu