Alle winnaars DMFF Awards 2020

Prijswinnaars  DMFF Awards

Tijdens de Online Awardshow van het 10e Dutch Mountain Filmfestival op 6 november 2020 zijn de winnaars bekendgemaakt van de vier DMFF Awards:

 

  • Winnaar van de Crossborder DMFF Award 2020 is de film Cholitas van Jaime Murciego.
  • De Parkstad Limburg Jury Award 2020 ging naar de film Maybe Tomorrow van Guillaume Bertocchi.
  • De Spiegel Best Newcomer Award 2020 is gewonnen door de film The Tough van Marcin Polar.
  • De Best Mountaineering Film Award 2020 gaat naar Lifelines, the story of two friends van Frank Kretschmann.
  • Een Eervolle vermelding gaat naar The Last Mountain van Dariusz Załuski.

Crossborder DMFF Award 2020 – Grand Prize

Cholitas – Jaime Murciego

Prijswinnende films worden altijd sterk betwist – dat was dit jaar zeker niet anders. De jury, die aantrad met een breed scala aan observaties, gedachten en meningen over productiestijl, verhaal, cinematografie, redactionele ethiek, de staat van de wereld en krachtige boodschappen om verandering te brengen, heeft lang en stevig gediscussieerd. De kunst van het filmmaken is complex en de gelaagdheid van de esthetiek, de directheid van het onderwerp, de kracht om het publiek onder te dompelen in het verhaal en die ambachtelijke vaardigheden van regie, camera, geluid en montage speelden allemaal hun rol in het nemen van onze beslissingen. Maar misschien was het belangrijkste wel dat de film ons van begin tot eind moest vasthouden.

 

Er waren twee films waarvan de jury vond dat ze zich onderscheidden door de kracht van het verhaal, de personages en de mate van betrokkenheid waardoor je de hele tijd in de film bleef. We gingen de hoofdpersonen bij wijze van spreken aanmoedigen als ze het moeilijk hadden. We kunnen gerust zeggen dat deze twee producties de jury verdeelden, en daarom willen we een Eervolle Vermelding geven aan een film vol rauwe kracht, gespannen verhoudingen, epische schaal, angstaanjagende omstandigheden en de gevaren die zich op extreme hoogtes voordoen. Een winterpoging op K2 wordt episch en Dariusz Zaluski’s ‘The Last Mountain’ legt op een heel reële manier vast hoe het is voor een team, met al zijn ingebouwde spanningen’, om zich tegen zo’n machtige berg op te stellen.

De jury vond echter dat de film die de Grand Prize waardig is, een prachtig en innemend inzicht gaf in het leven van vijf pioniers die op reis gingen om hun kijk op de wereld en hun houding te veranderen en tegelijkertijd hun passie voor de bergen te tonen. Het was een klassiek ‘vis op het droge’ verhaal waar we ons allemaal in konden verplaatsen. Er is een overtuigende verhaallijn. De emotie werd prachtig vastgelegd toen de hoofdpersonen zich bewust werden van hun grenzen – kortom, we gingen allemaal houden van deze charmante dames en hun levens. Deze vrouwen, die tijdens het breien kletsen en lachen over de mogelijkheid dat ze niet zullen terugkeren, en dan vertrekken met nederigheid, een gevoel van saamhorigheid en enthousiasme, hebben ons van begin tot eind gecharmeerd. Voor sommigen is dit team van Elena, Dora, Cicilia, Liita en Lidia misschien niet snel genoeg, maar zoals ze zelf zeggen: ze komen tenminste veilig terug..

De DMFF Award wordt gesponsord door de gemeente Heerlen en Stadt Aachen.

Parkstad Limburg Jury Award

Maybe Tomorrow – Guillaume Bertocchi

Klimaatverandering gaat ons allen aan. Met name in de bergen en het arctisch gebied zijn de nadelige gevolgen zichtbaar én voelbaar. En dat geldt zeker voor de plaatselijke bevolking van de archipels in het noordwesten van Groenland. Deze film gaat over een ski-expeditie op Groenland, maar toont vooral op indringende wijze, hoe de klimaatverandering er het plaatselijke leven beïnvloedt.

 

In de archipels leeft men letterlijk op de grens van water en ijs. Overdag smelt het ijs, en later op de dag vormt het zich weer. Door de zeestroming is echter onvoorspelbaar hoe dit proces verloopt. De belangrijkste bron van levensonderhoud, het op jacht gaan met een boot danwel met slede-husky’s, wordt hierdoor een steeds grotere uitdaging. Aan het einde van de winter kunnen de omstandigheden per uur verschillen. Dat maakt het lastig om te plannen. Er wordt dan ook niet vaak ‘ja’ of ‘nee’ gezegd. Maar liever: ‘misschien’. Oftewel: Imaqa aqagu (maybe tomorrow).
Deze film is een knappe compilatie van het expeditieverloop, een impressie van het lokale leven en indrukwekkende gesprekken met de plaatselijke bevolking. De beelden van het majestueuze landschap op Groenland zijn prachtig. En als je je realiseert dat er is gefilmd bij temperaturen ver onder nul, en zonder camera crew, dan is het resultaat een buitengewone prestatie.
De les van deze film is in wederkerigheid te leven met de natuur, en jezelf hier constant op aan te passen. Zoals de filmmaker tot slot zegt: to move forward without fear. Net als de Inuits.

De Parkstad Limburg Jury Award 2020 wordt gesponsord door Stadsregio Parkstad Limburg

 

De Spiegel Best Newcomer Award

The Tough – Marcin Polar

Filmmaken is keuzes maken. Deze behoedzame kunst van het beslissen hoe te filmen, en op welke manier de gemaakte opnamen samen een meeslepende ervaring vormen voor de kijker, is een constante strijd met je geest. In het begin gaat het er vaak om dat je gewoon uitprobeert wat het beste werkt en ondertussen ontdekt welke darlings er tijdens het proces gekilled moeten worden.

 

“Doordat het publiek naar het diepste deel van een berg wordt meegenomen, voelden we ons volledig door de film geabsorbeerd. Het voelde alsof we als jury letterlijk deze onherbergzame omgeving in werden gezogen. Dit gecombineerd met de prachtig vastgelegde rust in filmbeelden vanuit de lucht van de omgeving. De filmmaker creëerde een mix van ruw avontuur, en de zogenaamde mindful presence, terwijl hij zijn kamp opbouwde op een onbekende locatie, in dit geval binnenin een berg. Wij als jury vonden dat we letterlijk deel uitmaakten van dit avontuur – en daar willen we in de toekomst meer van zien. Daarom hebben we besloten om de Best Newcomer Award te geven aan Marcin Polar en zijn inspirerende reis genaamd “The Tough”.

Best Mountaineering Film Award

Lifelines, the story of two friends – Frank Kretschmann

Roger Schäli en Stefan Siegrist zijn professionele Zwitserse klimmers. Wereldbekend geworden met o.a. hun diverse nieuwe routes door de beroemde Eiger noordwand. Maar ook buiten Europa zoals in de Indiase Himalaya en Patagonië in het uiterste puntje van Zuid-Amerika. Roger en Stefan hebben elkaar als tieners ontmoet en zijn goed bevriend geraakt. In de beginjaren woonden ze nog samen in een appartementje van waaruit ze samen op avontuur gingen. En na afloop van elke beklimming een passende “party”. In de meer dan 20 jaar die ondertussen voorbij zijn gegleden hebben ze ieder hun eigen leven gekregen, Stefan is voor huisje-boompje-beestje gegaan, terwijl Roger nog altijd als vrijgevochten en ongebonden avontuurzoeker onderweg is in zijn busje.

 

Lifelines – The Story of 2 Friends vertelt het verhaal over de eerstbeklimming van de overhangende Rotbrätt wand op de Jungfrau, “buur-berg” van de Eiger. De verfilming van de beklimming, en met name de diverse pogingen om de route helemaal vrij te klimmen, wordt afgewisseld met terugblikken op de levensloop van beide mannen. Deze scenario-structuur komt vrij vaak voor in bergsport- en klimdocumentaires. Daarbij wordt de filmmaker uitgedaagd om een goede balans te vinden tussen de action shots van de beklimming enerzijds, en het inzichtelijk maken van het onderliggende verhaal anderzijds. De action shots zijn regisseur Frank Kretschmann wel toevertrouwd. Prachtig beeldmateriaal met goede kleurverhouding en (uiteraard) de onvermijdelijke drone opnames zorgen voor indrukwekkende scenes. Hier is een vakman aan het werk geweest en dat is een van de drie argumenten om deze film als winnaar te nomineren.
Voor de twee andere argumenten kijken we naar het verhaal over de vriendschap tussen Roger en Stefan. Een thema dat meer vertelt dan enkel harde boulder moves of spectaculaire drone-shots. “Vriendschap tussen (berg)klimmers” is een belangrijk thema dat vaker in filmproducties terugkomt. Maar in de meeste gevallen blijft het een worsteling om de karakters voldoende goed uit te diepen. Ook Lifelines – The Story of 2 Friends slaagt er niet in om de juiste balans te vinden. Het harde werk in de steile rotswand domineert, de verhalen over de klimmers blijven oppervlakkig. Desalniettemin wordt er een goede poging gedaan om de kijker mee te trekken in de levens van beide vrienden. De goede poging is dan ook het tweede argument om deze productie als winnaar te nomineren.
Het derde argument om Lifelines – The Story of 2 Friends als prijswinnaar aan te wijzen ligt besloten in een aanmoediging; een oproep en uitdaging aan de regisseurs van (berg)klimfilms om bij volgende projecten met het thema “vriendschap”, dit item de rust, ruimte en diepte te geven die het nodig heeft.
De DMFF “Best Mountaineering Film Award 2020” kijkt vol verwachting uit naar nieuwe inzendingen bij de volgende editie.

De Best Mountaineering Film Award wordt gekozen en gesponsord door Klimwandspecialist.nl

In onze Awards-video (bovenaan deze pagina) kan je zien hoe móói onze awards zijn en hoe blij de winnende filmmakers ermee zijn!
De awards worden gemaakt door DMFF-teamlid Leo Horbach. Lees hier een interview met hem!