Beklim de Seven Summits van Zuid-Limburg

De Seven Summits, de hoogste top van elk continent, zijn een begrip voor elke ambitieuze klimmer. In 1985 was de Amerikaan Richard Bass de eerste die ze allemaal beklommen had. Inmiddels zijn er voor bergliefhebbers heel veel nieuwe uitdagingen en afvinklijstjes. Als je alle toppen boven de 4000 meter in de Alpen wil beklimmen, moet je er 82 afstrepen. In Schotland kun je gaan ‘munro bagging’. Je bent dan pas klaar als je alle 282 bergen boven de 3000 voet hebt beklommen.

 

Hier, waar de bergen beginnen, zijn de Seven Summits van Zuid-Limburg: zeven toppen waar je als wandelaar het echte berggevoel kan ervaren. Elke topwandeling heeft zijn eigen karakteristiek: de één is een echte skiberg, op de ander loop je langs steile afgronden – en allemaal bieden ze fantastische vergezichten. We dagen jullie uit om ze alle zeven te ontdekken en je eigen recordpoging te ondernemen.

Beklim jij alle Seven Summits? Mail ons je topfoto’s of post ze op Facebook of Instagram!

Schneeberg (257 m.)

  • Rondwandeling van 8,4 km.
  • Karakteristiek: tocht langs oorlogsverleden door bos, velden en een ‘balkon’ met fenomenaal uitzicht

De top van de Schneeberg ligt in Duitsland en maakt deel uit van het Plateau van Bocholtz. De Schneeberg dankt zijn naam aan de kalkgrond, die in de zomer een opvallend lichte (witte) kleur heeft in vergelijking met de omringende heuvels. Aan de voet van de berg ligt het Nederlandse dorp Oud-Lemiers, het startpunt van de normaalroute naar de top op 257 m.

Rond de Schneeberg zijn nog betonnen tankversperringen (‘drakentanden’) en bunkers, onderdelen van de Siegfriedlinie uit de Tweede wereldoorlog te vinden. Vanwege de strategisch gunstige ligging konden de Duitsers vanaf hier de omgeving van Vaals goed in de gaten houden en onder vuur nemen. Naar het zuidoosten heb je vanaf de top een goed zicht op Aken en de Lousberg, naar het oosten zie je de Wilhelminaberg met de skibaan en aan de horizon de rookpluimen van de bruinkoolcentrale bij Eschweiler. Naar het noorden heb je bij helder weer zicht op Sittard.

Bekijk en download hier de gpx van de normaalroute: routeyou/schneeberg
Post hier je topfoto: Facebook/Schneeberg

Zinderende zomer op de flanken van de Schneeberg
Ongemerkt de grens over
Het hoogteprofiel van de tocht naar de Schneeberg

Wilhelminaberg (225 m.)

  • Rondwandeling van 5,5 km.
  • Karakteristiek: pittige stijging door weelderig bos met een urban uitzicht

De Wilhelminaberg is een kunstmatige heuvel in de gemeente Landgraaf. De heuvel is ontstaan als steenberg van de Staatsmijn Wilhelmina en is in de jaren 70 omgevormd tot recreatiegebied. De heuvel heeft een hoogte van 225 meter boven NAP.

Vanaf de top zie je bij helder weer de Clauscentrale bij Roermond, de terrils van Genk in België, de Halden in Duitsland en de bruinkoolcentrale bij Würselen. En naar het zuiden heb je een blik naar waar de bergen verder gaan: de Eifel, de Hoge Venen met het hoogste punt van België en de Vaalserberg.

Startpunt van de wandelroute is de parkeerplaats bij de Strijthagermolen, het laagste punt van de wandeling. Alternatief: starten vanaf Overste Hof, hier kun je ook overnachten en heerlijk tafelen; Bergsteigeressen à la Limburgoise. Let op: het pad deel je soms met mountainbikers, uitkijken! De wandeling loopt na de Overste Hof over de graat van de steenberg, waar vroeger de rails liepen voor de mijnwagentjes naar de top. Verder langs de hoogste trap van Nederland, het Pinkpopterrein, Mondo Verde (hoor die vogels tekeer gaan) en kasteel Strijthagen.

Bekijk en download hier de gpx van de normaalroute: routeyou/Wilhelminaberg
Post hier je topfoto: Facebook/Wilhelminaberg

De zuidelijke graat naar de top van de Wilhelminaberg
Hoogteprofiel Wilhelminaberg

Eyserbos (197 m.)

  • Rondwandeling van 8,7 km.
  • Karakteristiek: door een alpenwei naar de top van deze wielerberg, terug via een omweg met telkens een andere blik op de berg

Wielrenners spreken met ontzag over deze zwaarste kuitenbijter van ons land en noemen het zonder twijfel een berg. Voor wandelaars een bijzondere verrassing, want het berggevoel is er meteen als je boven Piepert door de bonte almwei naar boven zwoegt.

In de Tweede Wereldoorlog werd er zwaar gevochten. In het Eyserbos hadden de Duitsers zich verscholen in loopgraven. Vier dagen beschoten de Amerikanen vanaf de Gulperberg het gebied, voordat de Duitsers capituleerden. Waar nu de herkenbare zendmast staat, plaatsten de Amerikanen toen een grote radarinstallatie van waaruit de voedseldroppings in Noord-Nederland en de bombardementen in het Duitse Roergebied werden gecoördineerd.

Nadat je de top bereikt hebt, blijft de wandeling enigszins op hoogte en heb je telkens een andere blik op de berg. In de verte zie je de molen van Vrouwenheide (216 m) met het geografisch nulpunt voor de ondergrondse steenkolenmijnen. Lang heeft men gedacht dat dat het hoogste punt van Nederland was, omdat vanaf de top over de Vaalserberg heen kan worden gekeken naar de nog hoger gelegen Eifel. ‘s Winters, tijdens de lange afdaling naar Eys kan je zien of er sneeuw ligt in Eifel of op de Hoge Venen.

Bekijk en download hier de gpx van de normaalroute: routeyou/Eyserbos
Post hier je topfoto: Facebook/Eyserbos

Profiel van de wandeling naar de top van het Eyserbos

Gulperberg (157 m.)

  • Rondwandeling van 6,5 km.
  • Karakteristiek: van verschillende kanten naar het Mariabeeld op de top

Boven op de Gulperberg bevindt zich het betonnen Mariamonument uit 1935 van de hand van beeldhouwer Charles Vos en architect Piet Gerrits. De heuvel is de meest noordelijke uitloper van het Plateau van Crapoel.

Wielrenners vrezen de Gulperberg, zeker vanuit het dorp gaat het meteen gruwelijk steil omhoog, maar vanuit Partij is de berg nog verraderlijker. De wandeling komt voorbij beide scherprechters, vergeet dus niet de fietsers aan te moedigen. Vanaf het Mariabeeld heb je een goed zicht op het dal van de Geul en van de Gulp die in Gulpen samenvloeien. De wandeling pakt nog even het Dunnenbosch mee, een van de vele fraaie hellingbossen in Zuid Limburg. Vanaf hier heb je een magnifiek uitzicht op een on-Nederlands landschap; de Eyser Heuvelrug. Als je de rij populieren voor cipressen houdt, waan je je in Toscane. In het oosten zie je de zendmast van het Eyserbos en in het zuiden ligt de Schneeberg en de hoogste top van Nederland, de Vaalserberg.

Bekijk en download hier de gpx van de normaalroute: routeyou/Gulperberg
Post hier je topfoto: Facebook/Gulperberg

Bijna bij de top
Profiel van beklimming van de Gulperberg langs twee kanten

Hakkenberg (252 m.)

  • Rondwandeling van 5,9 km.
  • Karakteristiek: langs karakteristieke vakwerkhuizen steeds steiler door het bos richting de Belgische grens

Vlakbij het meest zuidelijke punt van ons land, boven het dal van de Terzieterbeek waar gesteenten uit het Boven-Carboon aan de oppervlakte komen en de alpenwatersalamander voorkomt, ligt het Bovenste Bos.

Op het hoogste punt komen de grenzen van Nederland, Vlaanderen en Wallonië samen, dus eigenlijk nog een soort drielandenpunt in Limburg. Aan de Belgische zijde van de grens, bij Kasteel Beusdael richting Teuven, liep in de Eerste Wereldoorlog de beruchte Dodendraad, een elektrische draadversperring van tweeduizend volt. Op de heenweg ben je gefocust op het donkere woud naar de top, maar de panorama’s op de terugweg zijn adembenemend. De vakwerkhuizen in het dal maken de bergervaring compleet. En die naam Hakkenberg? Het Bovenste Bos werd gebruikt voor hakhout. Het pad dat uit Terziet omhoog leidt naar de top heet nog steeds Hakkenbergerpad.

Bekijk en download hier de gpx van de normaalroute: routeyou/Hakkenberg
Post hier je topfoto: Facebook/Hakkenberg

 

Een heus bergdorpje bij het zuidelijkste punt van ons land
Geweldig doorkijkje
Profiel wandeling naar de Hakkenberg ofwel Bovenste Bos

Kattenroth (209 m.)

  • Rondwandeling van 8,5 km.
  • Karakteristiek: via de top met een wijdse blik over de Voerstreek afdalen naar België en weer terug

De Sint Brigida-den bij de kerk is een goed oriëntatiepunt, want Noorbeek ligt goed verscholen in een dal. In 1634 beloofden de inwoners aan Sint Brigida ieder jaar een den voor haar kapel te zullen plaatsen, als de veeziekte die Noorbeek en omgeving teisterde zou verdwijnen. De veeziekte verdween en het vee werd gespaard – en sindsdien houdt men zich trouw aan deze belofte.

Noorbeek maakte lang deel uit van het Graafschap Dalhem met als hoofdplaats ‘s Gravenvoeren aan de andere kant van de berg. Het riviertje de Noor dat hier ontspringt, stroomt via kasteel Altembrouck naar België waar het in de Voer uitmondt. Maar de directe route naar ‘s Gravenvoeren loopt over de Kattenroth, een bergrug die hier de grens vormt. Beklim deze top vanaf de kerk in Noorbeek en daal af aan de zuidkant. Je voelt je er meteen in het buitenland. In de winter kunnen laaghangende mistflarden de top in nevelen hullen, maar bij goed weer kun je de hele Voerstreek overzien.

Bekijk en download hier de gpx van de normaalroute: routeyou/Kattenroth
Post hier je topfoto: Facebook/Kattenroth

'n berg dus ;)
Hoogteprofiel wandeling van Noorbeek naar 's Gravenvoeren over de Kattenroth

d’n Observant (157 m.)

  • Rondwandeling van 8,5 km.
  • Karakteristiek: steile afgronden, mergelgrotten en als beloning een panoramische blik op Maastricht, de Maas en het dal van de Jeker

De meest westelijke top is net als de meest oostelijke top van de Seven Summits geen natuurlijke berg, maar een steenberg. De Wilhelminaberg bij Landgraaf, een overblijfsel van de steenkolenwinning, is zwart, d’n Observant bij Maastricht is wit, want een residu van de mergelwinning. Aan de ene kant de Maas en aan de andere kant het Albertkanaal, op de grens van België en Nederland, biedt d’n Observant een verrassend uitzicht naar elke windrichting.

D’n Observant is gemaakt op de Sint Pietersberg van de deklagen in de ENCI groeve en in de jaren vijftig beplant. Inmiddels is ook de ‘mergelcanyon’ van de groeve een natuurgebied waar oehoes broeden en het Mergellandschaap graast. Op de tocht vanuit het Belgische Kanne kom je langs openingen in de steile mergelwanden die toegang geven tot een ondergronds doolhof van 150 kilometer. De verlaten mergelgangen zijn een geliefde overwinteringsplek voor vleermuizen. De top van de Observant is redelijk eenvoudig te bereiken, maar met onze Anstieg wordt het een echte expeditie. Let op! De kalksteen is brokkelig, de afgronden zijn diep en sommige paden zijn erg steil.

Bekijk en download hier de gpx van de normaalroute: routeyou/Observant
Post hier je topfoto: Facebook/Observant

Waar de Maas ons land binnen stroomt
Geweldig uitzichtspunt
Het profiel van de route naar de top